Η Ουκρανία αναμένει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής τεσσάρων νέων αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας, Herman Halushchenko, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χαμένη ενεργειακή ικανότητά της λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Δύο από τις μονάδες -που περιλαμβάνουν αντιδραστήρες και συναφή εξοπλισμό- θα βασίζονται σε ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό που η Ουκρανία θέλει να εισάγει από τη Βουλγαρία, ενώ οι άλλες δύο θα χρησιμοποιούν δυτική τεχνολογία από την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ενέργειας Westinghouse.

Και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό Khmelnytskyi στα δυτικά της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Halushchenko.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πιο επιθετικό από ό,τι είχε περιγράψει προηγουμένως το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για έναρξη των εργασιών κάποια στιγμή το 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα.

«Νομίζω ότι (θα ξεκινήσουμε την κατασκευή) το καλοκαίρι-φθινόπωρο», δήλωσε ο Halushchenko σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εισαχθούν δοχεία πίεσης των αντιδραστήρων. «Θέλουμε να κάνουμε αμέσως την τρίτη και την τέταρτη μονάδα». Η κατασκευή του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα στο Khmelnytskyi ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αλλά πάγωσε.

Οι 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ουκρανίας παράγουν πάνω από 55% της ηλεκτρικής ενέργειας

Από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ουκρανία έχει κατασκευάσει τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες – από έναν στους πυρηνικούς σταθμούς Zaporizhzhia, Khmelnytskyi και Rivne.

Σήμερα οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία παράγουν περισσότερο από το 55% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να συμβάλει στην αντιστάθμιση της απώλειας της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο της εγκατάστασης μετά την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες της είναι τώρα αδρανείς.

«Με την 3η και την 4η (μονάδα Khmelnytkyi) θέλουμε να αντισταθμίσουμε τη Zaporizhzhia και τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους Βούλγαρους εταίρους μας για τους δύο αντιδραστήρες που θέλουμε να πάρουμε. Εάν παραλάβαμε τα δοχεία των αντιδραστήρων σήμερα, νομίζω ότι θα περνούσαν 2,5 χρόνια και θα είχαμε έναν τρίτο αντιδραστήρα σε λειτουργία», δήλωσε ο Halushchenko.

Παράλληλα με την κατασκευή των μονάδων VVER-1000 της σοβιετικής εποχής, η Ουκρανία θέλει να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες κατασκευής για τη φιλοξενία δύο σύγχρονων δυτικών μονάδων AP-1000, επίσης στο Khmelnytskyi.

«Πρέπει να περάσουμε (κοινοβουλευτική) νομοθεσία και έχουμε σχέδια νόμου για την 3η, 4η, 5η και 6η μονάδα. Πρόκειται για τις μονάδες VVER-1000, ενώ την 5η και την 6η θέλουμε να κατασκευάσουμε τις μονάδες τύπου AP. Πρόκειται για μια παράλληλη διαδικασία», δήλωσε.

Τον Δεκέμβριο, η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom και η Westinghouse υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά εξοπλισμού για την 5η μονάδα του Khmelnytskyi.