Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δήλωσε ότι άνοιξε έναν ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό το 2022, καθώς οι δυτικές κυρώσεις δυσχέραναν τη χρήση των κανονικών διαύλων πληρωμών και έκτοτε έχουν λάβει συνδρομές από τρεις ρωσικές τράπεζες σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλίματος του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Sovcombank, ένα από τα 13 σημαντικότερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΗΕ είχε ανοίξει λογαριασμό σε έναν αδιευκρίνιστο, μη υπό κυρώσεις ρωσικό δανειστή, για να επιτρέψει τις συναλλαγές σε ρούβλια.

«Υπήρξε ένας ρωσικός τραπεζικός λογαριασμός που άνοιξε η Γραμματεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με την πολιτική μας να βοηθήσουμε όλα τα κράτη μέλη να πληρώσουν τις εκτιμώμενες εισφορές τους, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα ψήφου», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Το άνοιγμα του λογαριασμού ήταν απαραίτητο, καθώς άλλα συνήθη κανάλια πληρωμών αντιμετώπιζαν προκλήσεις που προέκυπταν από τις κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, με τον τραπεζικό λογαριασμό να χρησιμοποιείται για την είσπραξη βεβαιωμένων και εθελοντικών εισφορών προς τον ΟΗΕ.

Οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας μετά την έναρξη μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τοποθέτησε τη Sovcombank στον κατάλογο των Ειδικά Καθορισμένων Εθνικών (SDN), διώχνοντάς την ουσιαστικά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, απαγορεύοντας τις συναλλαγές με τους Αμερικανούς και δεσμεύοντας τα αμερικανικά περιουσιακά της στοιχεία.

Η τράπεζα επιδιώκει τώρα να λάβει άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να καταβάλει συνδρομές μέλους για τη χρηματοδοτική πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI), δοκιμάζοντας τα νερά στην Ουάσινγκτον για ειδικές εξαιρέσεις για ορισμένες συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών.

Εκπρόσωπος του UNEP δήλωσε ότι έχουν ληφθεί 114.000 δολάρια σε συνδρομές μελών από τρεις ρωσικές τράπεζες που συμμετέχουν στο UNEP FI. Η αίτηση της Sovcombank για άδεια OFAC εκκρεμεί ακόμη.