Η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθεί κατά 80% έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, εάν το μπλοκ προχωρήσει στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως την ημερομηνία αυτή, αναφέρει το Reuters, που επικαλείται σχέδιο εγγράφου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει τον πρώτο της στόχο για το κλίμα για το 2040, για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων στόχων της για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι σχεδόν απαλλαγμένος από CO2 περίπου μέχρι το 2040, με την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας ώστε να παράγουν μαζί περισσότερο από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 θα απαιτούσε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, ενώ η πλειονότητα – 60% – της εναπομένουσας χρήσης ορυκτών καυσίμων για ενέργεια στην Ευρώπη θα ήταν το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στα οδικά οχήματα, τη ναυτιλία και την αεροπορία, ανέφερε.

Το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, τα κτίρια και τον τομέα της ενέργειας, αναφέρει το σχέδιο, χωρίς να προσδιορίζει τις ποσότητες.

Απαιτούνται επενδύσεις 1,2 δισ.

Η επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις – οι περισσότερες, από πηγές του ιδιωτικού τομέα – σε πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, πράσινες τεχνολογίες μεταποίησης και πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Επενδύσεις ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως απαιτούνται αυτή τη δεκαετία για να απαλλαγούν οι τομείς της ενέργειας και των μεταφορών από τον άνθρακα αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια, Καντρί Σίμσον, σε εκδήλωση, στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ταχύτερες περικοπές CO2 θα χρειαστούν επίσης σε τομείς όπως η γεωργία, όπου οι εκπομπές εκτός CO2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% έως το 2040 από τα επίπεδα του 2015.

Το σχέδιο εγγράφου παρουσίασε επίσης το κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με τη μορφή πιο καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων – τα οποία, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετο κόστος 2,4 τρισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.