Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι βασικές υποδομές στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον τερματικό σταθμό αερίου της Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η τεχνολογική διαδικασία στον Novatek Ουστ-Λούγκα έχει σταματήσει, και ένα επιχειρησιακό αρχηγείο έχει δημιουργηθεί προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Η αποτίμηση των ζημιών θα πραγματοποιηθεί αργότερα», ανέφερε η εταιρεία.

Το συγκρότημα στο Ουστ Λούγκα, που βρίσκεται στον Κόλπο της Φινλανδίας περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, μετατρέπει σταθερό συμπύκνωμα αερίου σε ελαφρά και βαριά νάφθα, σε καύσιμο για αεροσκάφη και συστατικά στοιχεία καυσίμων για πλοία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Novatek. Το λιμάνι χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επεξεργασμένων προϊόντων στις διεθνείς αγορές

«Σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας του Λένινγκραντ έχει κηρυχθεί κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση σε ανάρτηση στο Telegram. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει την εντολή να καταστρέφουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αν εντοπιστούν σε κοντινές περιοχές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η πυρκαγιά στο συγκρότημα Ουστ-Λούγκα, στον Κόλπο της Φινλανδίας, περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, ήταν το αποτέλεσμα μιας «ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.