Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έδωσε οδηγία στην κυβέρνηση να σχηματίσει και να παρουσιάσει εντός 90 ημερών έκτακτο σχέδιο δράσης κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία αναμένεται να φτάσει σε υψηλά επίπεδα τους προσεχείς μήνες στο βασίλειο.

Το διοικητικό δικαστήριο της Τσιάνγκ Μάι, στον βορρά, κάλεσε την κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το περιβάλλον να παρουσιάσει «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση της ρύπανσης», σύμφωνα με την ετυμηγορία του.

Οι δικαστές έκριναν εξάλλου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον απόστρατο στρατηγό Πραγιούθ Τσαν-Ο-Τσα, είχε «αμελήσει το καθήκον της και είχε αντιδράσει με μεγάλη βραδύτητα» στην επιδείνωση της κατάστασης.

Κινητοποίηση για τη διαχείριση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ένωση κατοίκων της Τσιάνγκ Μάι, στην οποία μετέχουν πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές, κατέθεσε αγωγή πέρυσι, έπειτα από σοβαρό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο βασίλειο.

Η Μπανγκόκ και η Τσιάνγκ Μάι βρίσκονται μεταξύ των πόλεων που έχουν την μεγαλύτερη ρύπανση στον κόσμο, λόγω του καπνού από τις δασικές πυρκαγιές και τις καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών, όπως και από τις εκπομπές των οχημάτων και της βιομηχανίας.

Ο νέος πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν, ο οποίος ορκίστηκε τον Αύγουστο, δεσμεύτηκε να θέσει την καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα μεταξύ των προτεραιοτήτων του.

Η κυβέρνησή του υπέβαλε στις αρχές Ιανουαρίου σχέδιο νόμου προς αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε αυτούς που μολύνουν την ατμόσφαιρα πέραν κάποιων ορίων.

Η Μπανγκόκ βρισκόταν σήμερα το πρωί στην δέκατη θέση των πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναμένεται να κορυφωθεί τους ερχόμενους μήνες ως τον Απρίλιο, στη διάρκεια της ξηρής περιόδου του έτους.