Η Σαουδική Αραβία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και έχει στρέψει την προσοχή της σε όλα τα είδη ενέργειας, όχι μόνο στο πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ σε εκδήλωση της βιομηχανίας την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υποστήριξε μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο για τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Αλλά η ομάδα παραγωγών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), είχε αντιταχθεί σε μια ομάδα περίπου 100 χωρών που πίεζε για ισχυρότερη διατύπωση για τη «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην τελική συμφωνία. Υποστήριξε, επίσης, ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα με μέτρα για τη δέσμευση των εκπομπών της.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, όπως και εμείς, και θα πρέπει να καλέσουμε όλους να το κάνουν αυτό, πρέπει να εργαστούμε για τον μετριασμό αυτών των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε συνέδριο εξόρυξης στο Ριάντ.

«Εμείς ως χώρα, δεν αποκαλούμαστε πλέον κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα … θα θέλαμε να αποκαλούμαστε χώρα παραγωγής ενέργειας, όλων των ειδών ενέργειας», είπε.

Αμπντουλαζίζ: Στόχος να καταστεί η Σαουδική Αραβία κορυφαίος πάροχος όλων των ειδών ενέργειας

Αναφερόμενος στο μεταβατικό σχέδιο του βασιλείου που περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη παραγωγή υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι στόχος του είναι να καταστεί κορυφαίος πάροχος όλων των ειδών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Θέλετε πράσινο υδρογόνο, μπορείτε να το έχετε, θέλετε καθαρό υδρογόνο, μπορείτε να το έχετε, θέλετε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, μπορείτε να την έχετε», είπε. «Πείτε μας πότε το θέλετε και πού, γιατί τώρα εκμεταλλευόμαστε και ερευνούμε κάθε γωνιά αυτής της χώρας για να διασφαλίσουμε ότι όποιος θέλει να έχει οποιοδήποτε είδος ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου μπορεί να το παραδώσει σχεδόν στη διεύθυνση του σπιτιού του».

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) ελέγχουν σχεδόν το 80% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, και οι κυβερνήσεις τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα αυτά.