Η μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμου ήταν η πρώτη που έκανε το μεγάλο βήμα, σύμφωνα με το Air Cargo Week. Η Emirates είναι αυτή που έγραψε ιστορία σε αυτόν τον τομέα, αφού λειτούργησε το αεροπλάνο της A380 με 100% βιώσιμο καύσιμο, στο πλαίσιο μίας επίδειξης.

Καμία σημασία δεν έχει όμως το ότι ήταν απλά μία επίδειξη. Η προσοχή μας στέκεται στη χρήση εναλλακτικού καυσίμου. Ένα πολύ μεγάλο βήμα για το μέλλον, εφόσον μελλοντικά, όλα τα αεροπλάνα θα λειτουργούν αναγκαστικά μόνο με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα με απώτερο σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αεροπορικών μεταφορών.

Οι πιλότοι του A380, Καλίντ Μπινσούλταν και Φιλίπε Λομπέ, απογειώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 22 Νοεμβρίου για την επίδειξη. Αποδείχθηκε μετά τη δοκιμή, ότι ο ένας από τους τέσσερις κινητήρες λειτουργούσε με 100% βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο. Που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ούτε… σταγόνα κηροζίνης.

Η επιτυχία είναι, πως αποδείχθηκε έμπρακτα από την Emirates ότι ένας κινητήρας όπως αυτός του A380 μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια, χωρίς να έχουν γίνει μετατροπές πάνω του. Η Emirates φρόντισε να κάνει πολλές δοκιμές στο κέντρο μηχανολογίας της στο Ντουμπάι και έτσι εμφανίστηκε έτοιμη και σίγουρη στην επίδειξη.

Βοηθήθηκε φυσικά και από τη μεγαλύτερη παραγωγό βιώσιμων καυσίμων, τη Neste η οποία της το παρείχε σε αφθονία τόσο για τις δοκιμές, όσο και για την επίδειξη. Το A380 της Emirates είναι έτσι επίσημα το πρώτο αεροσκάφος παγκοσμίως που πέταξε χρησιμοποιώντας καθαρά βιώσιμα καύσιμα, χωρίς καθόλου κηροζίνη.

Δεν αποκλείεται η αεροπορική εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επαναλάβει το εγχείρημα με άλλο αεροσκάφος, το 777-300ER, το οποίο έχει ήδη πετάξει σε δοκιμές με αμιγώς βιώσιμα καύσιμα.

Η Emirates, αργά και σταθερά, επεκτείνει τη χρήση των καυσίμων που της παρέχει και θα συνεχίσει να της παρέχει η Neste για δύο ακόμα χρόνια. Σκοπός της είναι να μπουν σε αεροσκάφη που προορίζονται για εμπορικές πτήσεις σε πληθώρα αεροδρομίων.