Το Βέλγιο και ο γαλλικός όμιλος κοινής ωφέλειας Engie κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, του Doel 4 και του Tihange 3, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της χώρας Τίνε Βαν ντερ Στράτεν.

«Η συμφωνία με την Engie έχει ολοκληρωθεί. Παρατείναμε τους δύο πυρηνικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να παραταθούν», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Βαν ντερ Στράτεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Τα νομικά κείμενα θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από το σύνολο της κυβέρνησης και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του Βελγίου προτού σταλούν στο κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, πρόσθεσε η ίδια.

Η Βαν ντερ Στράτεν δήλωσε στο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί η βελγική νομοθετική διαδικασία πριν από τις εκλογές της χώρας τον Ιούνιο.

Το Tihange είναι ένας αντιδραστήρας ισχύος 1.038 μεγαβάτ (MW) στο ανατολικό Βέλγιο, ενώ το Doel είναι ένας αντιδραστήρας ισχύος 1.039 MW κοντά στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας. Οι αντιδραστήρες, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία το 1985, αποτελούν το 35% της δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, εκπρόσωπος της Engie απάντησε ότι τα κείμενα ήταν «πρακτικά οριστικοποιημένα» και τώρα έπρεπε να περάσουν από τη συνήθη πολιτική διαδικασία πριν από την τελική, οριστική υπογραφή της συμφωνίας.