Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας, το οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Μιλώντας στην Tania Bryer του CNBC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 για το κλίμα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι είναι «σίγουρα μισογεμάτο το ποτήρι» όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι είναι αισιόδοξος ότι η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη προόδου.

Ωστόσο, ο Γκέιτς δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Θεωρείται ευρέως ως μια καίρια ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ και καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα ζητούν το τίμημά τους σε όλο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει κάποιο δυαδικό όριο όπου σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία όλα είναι φρικτά», δήλωσε ο Γκέιτς την Παρασκευή.

«Θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, πιθανώς πάνω από τους στόχους μας, και εδώ είναι που έρχεται η προσαρμογή για να πούμε: «Εντάξει, λόγω αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας, τι μπορείτε να κάνετε που είναι πολύ φθηνό, όπως καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για κακές καιρικές συνθήκες ή καλύτερα μετεωρολογικά δεδομένα για να βοηθήσετε τους αγρότες να ξέρουν πότε να φυτέψουν».

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι να προσαρμοστούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

«Ευτυχώς, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ώστε να μην έχουμε τις ακραίες περιπτώσεις όπως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς [Κελσίου], αλλά δυστυχώς θα χάσουμε πιθανότατα ακόμη και τον στόχο των 2 βαθμών. Έτσι, θα έχουμε την προσαρμογή ως προτεραιότητα», δήλωσε ο Γκέιτς.

Στην COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο ακριβώς απέχουν από την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού που αποτελεί ορόσημο. Η συμφωνία του 2015 αποσκοπεί στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης της ενέργειας και της γης.