Σε λιγότερο από τρείς εβδομάδες, οι δείκτες στα ρολόγια θα μεταπηδήσουν μία ώρα μπροστά για να δείξουν τη θερινή ώρα. Η αλλαγή ώρας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου, στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες στα ρολόγια πηγαίνουν μια ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00.Το πέρασμα στη θερινή ώρα έχει ως αποτέλεσμα η ημέρα να αρχίσει να μεγαλώνει αισθητά, με την ηλιοφάνεια να συνδράμει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για πάνω από 100 χρόνια, οι χώρες παίζουν με το χρόνο – μετακινούν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά κάθε άνοιξη για να προσαρμόσουν τη θερινή ώρα, πριν τα ξαναβάλουν πίσω κάθε φθινόπωρο.

Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην ενέργεια να αυξηθούν σημαντικά. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών για την αλλαγή ώρας σε θερινή

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας σε θερινή.

Η τελευταία αλλαγή ώρας στα ρολόγια στην Ευρώπη ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνταν να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ειδικότερα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα).

Γιατί αλλάζει η ώρα στην Ελλάδα

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου «φούντωσε» το 2018, με το debate για τη θερινή ώρα και τη χειμερινή να ωθεί την Κομισιόν να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μικροσκόπιο των εισηγητών της κάθε πλευράς μπήκαν οι μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε τομείς όπως η γεωργία και η οδική ασφάλεια. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση μπήκε στον… πάγο λόγω της πανδημίας κορονοϊού (αρχικά) και του πολέμου στην Ουκρανία (στη συνέχεια), ο οποίος συνοδεύτηκε από διαδοχικές γεωπολιτικές κρίσεις.

Αυτήν τη στιγμή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρόταση, που βάζει τέλος στα «πήγαινε – έλα» των ρολογιών. Επίσης, άγνωστο παραμένει για πόσα χρόνια ακόμα θα αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει να εφαρμόσει το μέτρο για την κατάργηση της συγκεκριμένης πρακτικής. Μέχρι, πάντως, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, η ώρα αλλάζει για μία ακόμη φορά σε θερινή την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.

Η Εξοικονόμηση ενέργειας τη θερινή περίοδο

Η ιδέα του να σβήνουμε τα φώτα για περισσότερο χρόνο ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη θερινή ώρα. Αν μετακινήσετε το ρολόι κατά μία ώρα την άνοιξη, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο φως το βράδυ θα καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα τη νύχτα – τουλάχιστον θεωρητικά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Όμως, πιο πρόσφατα, εμφανίστηκαν έρευνες που αμφισβητούν την παραδοχή της θερινής ώρας. «Συχνά πιστεύεται ότι πράγματι εξοικονομεί ενέργεια», λέει ο Μάθιου Κότχεν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. «Τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, έχουν βγει μερικές μελέτες που αμφισβητούν το κατά πόσον αυτό ισχύει ή όχι».

Το 2008, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση αξιολόγησης μιας αλλαγής του 2005 που επέκτεινε τη θερινή ώρα, μετακινώντας την «άνοιξη προς τα εμπρός» από την πρώτη Κυριακή του Απριλίου στη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και σπρώχνοντας την «πτώση προς τα πίσω» από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στην πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η αλλαγή οδήγησε σε μείωση της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 0,5% για κάθε ημέρα της παράτασης. Οι περισσότερες από αυτές τις εξοικονομήσεις προέκυψαν το βράδυ, γεγονός που αντιστάθμισε μια μικρή αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί.