Μείωση της τάξεως 11%, σημειώνεται τους τελευταίους δύο μήνες στην τιμή της βενζίνης. Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί περισσότερο σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων πήρε την ανιούσα στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου κι έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, στα 2,040 ευρώ ανά λίτρο, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ήταν η εβδομάδα που η αξία του πετρελαίου Brent, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως δείκτης για τιμολογήσεις ενεργειακών προϊόντων, ξεπέρασε τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για το 2023.

Έκτοτε όμως η «95άρα» αμόλυβδη κινείται σταθερά καθοδικά, με αποτέλεσμα στις χθεσινές πανελλαδικές μετρήσεις η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,817 ευρώ, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, που συνιστά πτώση της τάξης του 10,9%.

Η υποχώρηση του μέσου κόστους στην ΕΕ ήταν χαμηλότερη, λίγο κάτω από 8,5%, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία δελτία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάλογα σημαντικές μειώσεις καταγράφονται το ίδιο διάστημα σε ακόμα δύο είδη καυσίμων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα, στην αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης, όπου οι τιμές έχουν «κατρακυλήσει» κατά 8,6% και 10,5% αντίστοιχα.