Στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναφέρθηκε ενεργειακός επιθεωρητής προτείνοντας το κίτρινο (τιμολόγιο) ενώ λαβύρινθο έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές που θα επιχειρήσουν να ενημερωθούν από τις εταιρείες προμήθειας για το τι ισχύει με το Πράσινο Τιμολόγιο Ρεύματος ή Ειδικό Τιμολόγιο, όπως το αναφέρουν.

Ειδικότερα, ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ προέταξε το κίτρινο τιμολόγιο και εξήγησε τους λόγους.

«Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια, κι αν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές αγοράς ενέργειας, τότε πάμε σε άλλο τύπο τιμολογίου, ίσως το πράσινο ή το μπλε. Έως την 31η Δεκεμβρίου οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αποφασίσει έναν από τους τέσσερις τρόπους που καθιερώνονται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, καθώς αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου, ο τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος».

«Αυτή τη στιγμή είναι ήπια και χωρίς εκπλήξεις η ενεργειακή αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν με το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια και τη μεγαβατώρα του φυσικού αερίου, κάτω από τα 50 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια. Το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει 400 έως 500 κιλοβατώρες το μήνα. Όταν είναι λίγες οι κιλοβατώρες θα πας στο μπλε τιμολόγιο και τελειώνει η ιστορία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτώμενος εάν μπορεί κάποιος με 300- 350 κιλοβατώρες το μήνα, μπορεί να επιλέξει το μπλε, ο κος Χριστοδουλίδης απάντησε τα εξής: «Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για ένα χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο. Στο μπλε θα υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Θα έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ξεκινάει από τα 26 λεπτά, ενώ το κινούμενο μέρος μπορεί να ξεκινάει από τα 12 λεπτά».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Στο κίτρινο υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και περιλαμβάνει, κυμαινόμενη χρέωση με τιμή την οποία θα μαθαίνεις κάθε τέλος του μήνα και μπορείς να αλλάζεις πάροχο χωρίς να υπάρχει πέναλτι αν έχεις εξοφλήσει. Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και η έκθεση είναι 100% στη χρηματιστηριακή διακύμναση της αγοράς ενέργειας. Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης».

«Το πράσινο είναι ημι -κυμαινόμενο και ημι σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι η κυμαινόμενη χρέωση» είπε κλείνοντας ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης απαντώτας στην ερώτηση τι αλλάζει σε σχέση με το πράσινο, τι διευκολύνει να μαθαίνω από την αρχή ή στο τέλος του μήνα και ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας από τη στιγμή που μπορώ και στο ένα και στο άλλο ανά μήνα να αλλάζω