Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Λιβύη, που παράγουν περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, βρίσκονται κυρίως μακριά από την Τρίπολη και μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πρωτεύουσα της Λιβύης βιώνει τις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, προκαλώντας φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια γενικευμένη σύρραξη, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή κατά αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων. Συγκρούσεις στην Τρίπολη μεταξύ δυνάμεων πιστών στον Πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και αντίπαλων μαχητών έχουν αφήσει τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες τις τελευταίες τρεις ημέρες. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης έκλεισαν, ενώ οι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο Λίβυοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι μάχες είχαν μειωθεί, όμως οι διακυμάνσεις στην ένταση από τη Δευτέρα εγείρουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της κατάστασης. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί, αν οι αντίπαλοι του Ντμπεϊμπά λάβουν στήριξη από άλλες περιοχές της Λιβύης. Η εμπλοκή άλλων παραστρατιωτικών ομάδων θα ισοδυναμούσε με «προετοιμασία για έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο στην καρδιά της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης, με πανεθνικές συνέπειες», δήλωσε ο Ζαλέλ Χαρσουί, συνεργάτης του Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική
Η αναζωπύρωση μεγάλων αστικών συγκρούσεων θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τη Λιβύη, χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε σχετική ηρεμία μετά από μια δεκαετία αναταραχής που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς φορείς ζητούν άμεση παύση της βίας.
Η βία ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Αμπντούλ Γκάνι αλ-Κίκλι, έντονου επικριτή του πρωθυπουργού και επικεφαλής της οργάνωσης “Σώμα Υποστήριξης Σταθερότητας”. Ο θάνατός του δημιούργησε ένα «ξαφνικό κενό εξουσίας» στην Τρίπολη και πυροδότησε διαμάχη ελέγχου ανάμεσα σε ομάδες που φαινομενικά είναι σύμμαχες της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, εξήγησε η Κλαούντια Γκατσίνι του International Crisis Group. Παλιότερες συγκρούσεις εστίαζαν στη διαμάχη μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και των αντίπαλων αρχών της ανατολικής Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Συμφωνίες για τον έλεγχο του πετρελαίου και της κεντρικής τράπεζας μείωσαν την ένταση, όμως η Τρίπολη παραμένει πεδίο έντονων ανταγωνισμών μεταξύ πολλών πολιτοφυλακών.
Ο Ντμπεϊμπά δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του πέτυχε να «επιβάλει την κρατική εξουσία», κάτι που η ισχυρή “Δύναμη Ειδικής Αποτροπής”, επίσης συνδεδεμένη με το υπουργείο Εσωτερικών, εξέλαβε ως απειλή για τη θέση της, επιδεινώνοντας την κρίση, σύμφωνα με την Γκατσίνι. Η εν λόγω δύναμη συγκρούεται με την Ταξιαρχία 444, που είναι ευθυγραμμισμένη με τον Ντμπεϊμπά. Αν άλλες ένοπλες ομάδες της δυτικής Λιβύης ή δυνάμεις από την ανατολή εμπλακούν, «η πρωτεύουσα θα μπορούσε να μετατραπεί σε αστικό πεδίο μάχης, όπως συνέβη το 2022», προειδοποίησε η Γκατσίνι. «Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν αυτές οι συγκρούσεις θα αποδυναμώσουν ή θα ενισχύσουν την εξουσία του Ντμπεϊμπά».
Διαβάστε ακόμη