Στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της επίσπευσης του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Στόχος, όπως είπε να είναι έτοιμο μέχρι τέλος του έτους. «Ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί -δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και συναρμόδια Υπουργεία- είναι ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και για τον τουρισμό. Εκεί θα βάλουμε μια σκληρή καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία αυτά ειδικά χωροταξικά σχέδια», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πράγματι ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένεται να φέρει το χωροταξικό πλαίσιο είναι οι προβλέψεις για τη χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών. Μένει αν φανεί αν θα υπάρχει πρόβλεψη για περιοχές «Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» εντός των οποίων τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Πέρα από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά το νέο πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνει και την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ έρχεται σε μια περίοδο που τα έργα ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία μαζί με εκείνα που έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο, λόγω της έγκρισης των όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, ανέρχονται σε 31 GW. Έχουν δεσμευτεί άλλα 3 GW για έργα στην Κρήτη και περιμένουν στην «ουρά» άλλα 47 GW για να αποκτήσουν όρους σύνδεσης. Το άθροισμα είναι 81 GW. Άρα, μιλάμε για μια ήδη ανεπτυγμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνολογία.
Βέβαια πηγές της αγοράς τονίζουν πως στοίχημα είναι και η αντιμετώπιση κάθε είδους fake news για τις ΑΠΕ και σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν πως η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με την ενημέρωση.
Διαβάστε ακόμη