Η αυτοπαραγωγή τα τελευταία χρόνια απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην αγορά, η χώρα μας παραμένει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της ενίσχυσης των έργων αυτοπαραγωγής. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Εκτιμάται πως η κανονικοποίηση του net billing θα επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον και ήδη αρχίζουν και υπογράφονται οι νέες συμβάσεις προμηθευτών. Την ίδια ώρα, το κόστος των φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει πέσει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τις μπαταρίες, καθώς παραμένει αρκετά μεγάλο, ιδίως για τα νοικοκυριά. Για τις επιχειρήσεις, υπάρχει το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα «τρέχει» μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν αντίστοιχα κίνητρα και για τις κατοικίες. Με άλλα λόγια, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης μπαταριών. Αποφάσεις δεν υπάρχουν, αλλά συζητήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα αρκετές.
Φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τονίζουν πως ένας καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του ενδιαφέροντος είναι η έλλειψη κινήτρων για την εγκατάσταση μπαταριών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως πρέπει να επιλυθούν εμπόδια, όπως το γεγονός πως δεν υπάρχει η πρόβλεψη για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή η αντιστοίχιση του συστήματος με περισσότερους μετρητές. Επίσης, εμπόδιο είναι η απουσία πρόβλεψης για τις κατοικίες με φωτοβολταϊκά στη στέγη που ενοικιάζονται. Πολύ σημαντική όμως βοήθεια, όπως αναφέρουν, θα ήταν η επιδότηση των μπαταριών. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γνώρισε σημαντική άνθηση, αν λάβει κανείς υπόψη πως περίπου 40.000 φωτοβολταϊκά προστεθήκαν στο δίκτυο.
Όπως ανέφερε πρόσφατα το energygame.gr, μετά την αιφνιδιαστική διακοπή του PvStegi και το τέλος στη συνέχεια του net metering, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στρεβλώσεις. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η πτώση στα αιτήματα αυτοπαραγωγής, τόσο για οικιακά, όσο και για εμπορικά έργα, αγγίζει το 70% συνολικά από τις αρχές της χρονιάς. Η μια όψη του προβλήματος είναι αυτή, ενώ η άλλη, όπως προσθέτουν, έχει να κάνει με το γεγονός πως το κόστος των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, το κόστος των υλικών, των μισθωμάτων κ.α. παραμένει αυξημένο, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες. Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε μια περίοδο θετική για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, με σημαντικά ρεκόρ να καταγράφονται.
Σύμφωνα με έκθεση της Solar Power Europe, το έτος 2024 ήταν χρονιά ορόσημο για την ηλιακή ενέργεια. Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας έφτασαν σχεδόν τα 600 GW, καταγράφοντας αύξηση 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ένα ακόμη ρεκόρ. Σύμφωνα με την έκθεση, «η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 81% όλων των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστέθηκαν παγκοσμίως. Η ηλιακή ενέργεια σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τρεις φορές μεγαλύτερη από την αιολική ενέργεια, η οποία κατατάχθηκε δεύτερη. Σαν να μην έφτανε αυτό, η παγκόσμια εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς ξεπέρασε τα 2 TW το 2024».
Διαβάστε ακόμη