Το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του εθνικού του προγράμματος που αποσκοπεί στην υποστήριξη της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης χωρητικότητας από νομικά πρόσωπα. Το υπουργείο αύξησε τη συνολική διαθέσιμη χρηματοδότηση κατά 37,33 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος να ανέλθει σε 139,33 εκατ. ευρώ, από 102 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά διατεθεί, σύμφωνα με το ceenergy.news.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στο έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων. Το πρόγραμμα έλαβε περισσότερες από 50 αιτήσεις, με το σύνολο των αιτήσεων χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 197,86 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Η αύξηση της ζήτησης αντανακλά την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της αποθήκευσης ενέργειας στο εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο της Λιθουανίας.
Το πρόγραμμα αποτελεί στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να ενσωματώσει μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό δίκτυο. Καθώς οι διαλείπουσες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, συνεχίζουν να επεκτείνονται, η αξιόπιστη αποθήκευση ενέργειας καθίσταται κρίσιμη για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου.
Η στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος έχει τη μορφή μη επιστρεπτέας συνεισφοράς έως και 30% των επιλέξιμων δαπανών. Στοχεύει στην κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με δυναμικότητα που κυμαίνεται από 15 μεγαβάτ (MW) έως 150 MW. Οι εν λόγω μονάδες αποθήκευσης απαιτείται να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες εξισορρόπησης στον εθνικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Λιθουανίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στη διατήρηση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι φιλόδοξος: έως το 2028, η Λιθουανία επιδιώκει να επιτύχει συνολική ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 1,5 γιγαβάτ (GW), με σχετικό όγκο αποθήκευσης ενέργειας 4,4 γιγαβατώρες (GWh). Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της χώρας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα του τομέα της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Διαβάστε ακόμη