Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένος στη χώρα μας, όπως και ο αντίκτυπος που έχουν, τόσο ο οικονομικός, όσο και ο κοινωνικός. Το προηγούμενο διάστημα «έτρεξε» ένα πρόγραμμα, με σκοπό την ανίχνευση του κοινωνικού αντίκτυπου των ενεργειακών κοινοτήτων. Στήθηκαν εργαστήρια, απαντήθηκαν ερωτηματολόγια και βγήκαν κρίσιμα συμπεράσματα, μερικά από τα οποία παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη. Όπως ανέφερε η κα Σάντυ Φαμελιάρη, Project Manager στην Electra Energy Cooperative, «αποδείχτηκε, ότι οι ενεργειακές κοινότητες ενισχύουν την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή. Ενισχύεται, επίσης, η δικαιοσύνη, ενώ αποδείχτηκε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως κοινωνικά εργαστήρια, διατηρώντας κεφάλαια εντός των τοπικών κοινωνιών». Σύμφωνα με την κα Φαμελιάρη, «οι ενεργειακές κοινότητες προάγουν την καινοτομία που σημαίνει ότι λειτουργούν ως κοινωνικά εργαστήρια. Εφαρμόζονται διάφορες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπως η χρήση της βιομάζας, η αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ και η συλλογή αυτοκατανάλωση. Σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη είδαμε ότι η δύναμη είναι στις γενικές συνελεύσεις και υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα όργανα διοίκησης».
Το έργο της χαρτογράφησης του κοινωνικού αντίκτυπου των ενεργειακών κοινοτήτων ξεκίνησε το 2021 και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις με θέμα τον κοινωνικό αντίκτυπο των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα: Διαδικτυακό εργαστήριο, δύο εκδόσεις, τρία εργαστήρια σε συνεργασία με ισάριθμες ενεργειακές κοινότητες, συμμετοχές σε συνέδρια, εκδηλώσεις, συγγραφή άρθρων και δημιουργία επικοινωνιακού υλικού για τα social media. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΗ, πρακτικά εργαλεία για τη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου των ενεργειακών κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, ερωτηματολόγιο, εργαστήρι ενδυνάμωσης και βιβλιοθήκη.
Όπως τόνισε η κα Αντωνία Πρόκα, project manager στη REScoop.eu, «στόχος είναι να καταγράψουμε το κοινωνικό αντίκτυπο των ενεργειακών κοινοτήτων, γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε φανερά τα οφέλη τους. Χρειαζόμαστε την καταγραφή των ενεργειακών κοινοτήτων, γιατί προφανώς θέλουμε να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε τον αντίκτυπο, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη προς τις ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν στη στρατηγική των κοινοτήτων».
Αυτή η προσπάθεια πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης και δυναμικής συνεργασίας μεταξύ της Electra Energy, της ερευνητικής συλλογικότητας P2P Lab, της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενεργειακών κοινοτήτων REScoop.eu, του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, και πιο πρόσφατα του πανελλήνιου φορέα εκπροσώπησης ενεργειακών κοινοτήτων «ΔΕΣΜΗ». Όπως ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, η «ΔΕΣΜΗ» δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο, αλλά είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2020. Βασικοί στόχοι της «ΔΕΣΜΗ» είναι η ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών. «Είδαμε πως στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουμε τη φωνή μας πρέπει να αναδείξουμε και τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων» τόνισε. Σημείωσε ακόμα πως το σωματείο ενεργειακών κοινοτήτων «ΔΕΣΜΗ» αποτελείται από τακτικά μέλη ενεργειακών κοινοτήτων, ευρείας βάσης, οι οποίες είναι ανοιχτές στις κοινωνίες.
Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου της καταγραφής του κοινωνικού αντίκτυπου των ενεργειακών κοινοτήτων, ο τοπικός χαρακτήρας τους αυξάνει την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης συνεργασιών με τοπικούς φορείς, και της προσφοράς υπηρεσιών με κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη