Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στην εγχώρια αγορά μπαταριών, με αρκετούς «παίκτες» από την κινεζική αγορά προμηθευτών να έχουν στρέψει τα βλέμματά τους προς την Ελλάδα. Στους μεγάλους προμηθευτές μπαταριών συγκαταλέγονται η Huawei, η Jinko ESS και η Sungrow. Επιπλέον, υπάρχει η BYD και η TRINA. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, η πρόσφατη συμφωνία της Jinko ESS με την Metlen, αλλά και της Huawei με τη FARIA Renewables. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, πλέον υπάρχει ένα δίκτυο εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων φτάνουν στην Ελλάδα, με τον ανταγωνισμό προφανώς να είναι μεγάλος, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πρώτων διαγωνισμών αποθήκευσης. Από κει και πέρα, υπάρχει και ένα δίκτυο μεταπωλητών που δεν φαίνεται να εμπνέουν προς το παρόν εμπιστοσύνη.

Τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή της μπαταρίας

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή των μπαταριών είναι οι προδιαγραφές, η τιμή του προϊόντος και φυσικά αν ο προμηθευτής έχει αξιοπιστία στην αγορά. Στέλεχος της αγοράς αναφέρει πως «εξειδικευμένοι σύμβουλοι τεχνολογίας αναλαμβάνουν την δημιουργία των κριτηρίων επιλογής για λογαριασμών των αγοραστών. Αυτοί είναι που φτιάχνουν τα κριτήρια επιλογής των μπαταριών. Εκείνοι κάνουν την παραλαβή του προϊόντος από την Κίνα και έρχονται μετά στην Ελλάδα». Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως η παρουσία της εταιρείας στη χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι χρόνοι παράδοσης του προϊόντος. Λίγο πολύ βέβαια τα προϊόντα στη χώρα φτάνουν σε διάστημα 6-9 μηνών. Τέλος, βασικό κριτήριο επιλογής είναι η τεχνολογία με την οποία είναι κατασκευασμένος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός.

Να σημειωθεί πως μια εταιρεία με δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας είναι και η Narada Power, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει δύο επιπλέον έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 131 MWh, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ έργων αποθήκευσης της Narada σε 255 MWh. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί η υπογραφή σύμβασης προμήθειας ενός υβριδικού συστήματος για αποθήκευση ενέργειας από την εταιρεία Narada με την αιγυπτιακή Elsewedy. Το έργο αποθήκευσης της Elsewedy Electric χωροθετείται στη Δημοτική Ενότητα Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία. Πρόκειται να συνδεθεί με το δίκτυο υψηλής τάσης (150 KV) μέσω ενός νέου υποσταθμού που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο.

Η αγορά της αποθήκευσης στην Ελλάδα αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα ανοιχτά, με πιο σοβαρό το πρόβλημα της προέγκρισης δανείου που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα υποψήφια έργα αποθήκευσης με μπαταρίες. Πάντως, είναι γεγονός πως η αγορά δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της και αυτό φαίνεται και στα μικρότερα έργα. Παράλληλα, παραμένει ως ερώτημα το θέμα των εσόδων από άλλες αγορές, πέραν του arbitrage. Ζητούμενο, όπως λένε, είναι να συμμετέχουν τα έργα και στην αγορά εξισορρόπησης. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρεται το θέμα του capacity payment. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, που είχε εφαρμοστεί παλιότερα, με τις θερμικές μονάδες. Τα συγκεκριμένα έργα θα δηλώνουν ετοιμότητα, στο πλαίσιο των αναγκών που έχει το σύστημα, με το μοντέλο αυτό να μην έχει σχέση με κρατική ενίσχυση. Όσοι θέλουν να τα κατοχυρώσουν, λαμβάνουν συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη