Η αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίζεται τα Δάση της Τσεχικής Δημοκρατίας (LČR) και το Επιμελητήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Komora OZE) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κρατικές εκτάσεις και κτίρια που διαχειρίζεται το LČR, όπως μεταδίδει το ceenergy.news.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στον εντοπισμό κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών, υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων βιομάζας, καθώς και αντλιών θερμότητας. Στο μέλλον, αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

«Η συνεργασία μας συνδέεται με την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών με σεβασμό στο περιβάλλον», δήλωσε ο Dalibor Šafařík, διευθύνων σύμβουλος της Lesy ČR. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ενεργειακή ασφάλεια και η αυτάρκεια απαιτούν κοινή προσέγγιση».

«Ο στόχος της συνεργασίας μας με την Lesy ČR είναι η δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης και συστηματικής συνεργασίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Τσεχικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Štěpán Chalupa, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Όσον αφορά την κρατική περιουσία, εγγυόμαστε πλήρη διαφάνεια και ίσους όρους για όλες τις οντότητες – συμπεριλαμβανομένων των μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών».

Το μνημόνιο δεν είναι δεσμευτικό και δεν περιέχει νομικά εκτελεστές υποχρεώσεις- αντίθετα, χρησιμεύει ως βάση για μακροπρόθεσμη συνεργασία, με έμφαση στην κοινωνική ευθύνη και σε μια ισορροπημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κρατικά δάση σε όλη την Ευρώπη ανοίγονται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια

Οι κρατικές δασικές και εδαφικές διοικήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προωθούν ενεργά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Φινλανδία, η Metsähallitus έχει ήδη επιτρέψει την κατασκευή 179 χερσαίων ανεμογεννητριών και προετοιμάζει υπεράκτια έργα. Το κράτος λαμβάνει τόσο σταθερό μίσθωμα όσο και μερίδιο από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Σουηδία, η Sveaskog σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 2.000 μεγαβάτ (MW) ηλιακής ενέργειας στο έδαφός της, με ηλιακούς συλλέκτες που θα καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος της έκτασης, αποφεύγοντας έτσι τις προστατευόμενες ζώνες.

Στη Γερμανία, η βαυαρική κρατική επιχείρηση Bayerische Staatsforsten στοχεύει να επιτρέψει την εγκατάσταση έως και 500 ανεμογεννητριών έως το 2030 – περισσότερα από 250 έργα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή έχουν εξασφαλίσει συμβάσεις χωροθέτησης.

Διαβάστε ακόμη