Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε δύο έρευνες εθνικής ασφάλειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και σε μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τσιπ και φωτοβολταϊκά. Σε ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι θα εξετάσει τις εισαγωγές μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών και των εξαρτημάτων και των συστατικών τους και ότι θα πραγματοποιήσει ξεχωριστά μια μελέτη των αλυσίδων εφοδιασμού πολυπυριτίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μελετήσουν τον αντίκτυπο των ξένων επιδοτήσεων, των «αρπακτικών εμπορικών πρακτικών» και το ενδεχόμενο ξένες χώρες να χρησιμοποιούν τους ελέγχους εξαγωγών για να «οπλοποιήσουν τον έλεγχό τους επί των προμηθειών» τόσο του πολυπυριτίου όσο και των εξαρτημάτων των drones, ανέφεραν οι ανακοινώσεις.

Οι έρευνες αποτελούν το τελευταίο σάλπισμα στον εμπορικό πόλεμο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και προστίθενται σε μια σειρά από συνεχιζόμενες έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς σε κρίσιμους τομείς και βιομηχανίες.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την ίδια νομική εξουσία – το τμήμα 232 του νόμου περί επέκτασης του εμπορίου – για να εφαρμόσει δασμούς ύψους 50% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και εισφορά 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει δασμούς 50% στις εισαγωγές χαλκού από την 1η Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση μιας άλλης έρευνας του τμήματος 232.

Η κυβέρνησή του έχει επίσης σε εξέλιξη έρευνες για το εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων, ξυλείας, αεροδιαστημικών εξαρτημάτων, τσιπ και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς σε μια σειρά από εισαγωγές.

Η ευρεία χρήση των τομεακών δασμών έχει αυξήσει τις εμπορικές εντάσεις με τους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τους επικείμενους «αμοιβαίους» δασμούς του προέδρου.

Σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, όπως η ΕΕ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, ζήτησαν επίσης ανακούφιση από τους σαρωτικούς τομεακούς δασμούς, αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αναστολή από τον Τραμπ. Οι έρευνες θα ενισχύσουν την αβεβαιότητα σχετικά με τους ενδεχόμενους μελλοντικούς δασμούς των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εισαγωγές από συμμάχους και εμπορικούς εταίρους.

Η Κίνα κυριαρχεί στην κατασκευή πολυπυριτίου και άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με την ηλιακή ενέργεια, καθώς και εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο πάροχος αναλύσεων Drone Industry Insights διαπίστωσε ότι η Κίνα κατασκευάζει το 70-80% των εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο και κυριαρχεί στην παραγωγή κρίσιμων στοιχείων.

Υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αυξήσει τους δασμούς στις ηλιακές πλάκες και το πολυσιλικόνιο που εισάγονται από την Κίνα στο 50%. Οι εν λόγω δασμοί τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη