Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία έργου τηλεθέρμανσης στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου. Συγκεκριμένα, στο έργο περιλαμβάνεται σταθμός παραγωγής θερμικής ενέργειας με καύση στερεής βιομάζας, καθώς και η ανάπτυξη υπόγειου δικτύου διανομής. Φορέας υλοποίησης του project είναι η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα. Η δημόσια διαβούλευση θα διεξάγεται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2025.
Όπως αναφέρεται στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), «το υπό μελέτη έργο αφορά στην εγκατάσταση και στη λειτουργία συστήματος τηλεθέρμανσης στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με σκοπό την κάλυψη των θερμικών αναγκών κατοικιών, δημοτικών κτηρίων και λοιπών υποδομών κοινής ωφέλειας, αξιοποιώντας τοπικά διαθέσιμη στερεή βιομάζα αγροτικής προέλευσης. Η μονάδα προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση «Μέγας Λάκκος», σε ιδιόκτητο γεωτεμάχιο της «Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας», έκτασης 4.336,54 m2, το οποίο χωροθετείται εκτός σχεδίου, πλησίον του οικισμού
Αρκαλοχωρίου». Η μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας θα έχει ισχύ 1,99 MWth. Όσον αφορά, το υπόγειο δίκτυο διανομής, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 3.500 μέτρα και θα εξυπηρετήσει περίπου 70 κατοικίες, το κολυμβητήριο και άλλα δημοτικά κτήρια.
Σημειώνεται πως η Μινώα Ενεργειακή είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη νησιωτική έκταση της χώρας. Ο αριθμός των μελών της αγγίζει τα 230, ενώ τα περισσότερα μέλη προέρχονται από την Κρήτη. Πρόκειται για μία ενεργειακή κοινότητα με κοινωνικό χαρακτήρα, που επιδιώκει τη συλλογική παραγωγή και κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες, τοπικούς φορείς, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες να συμμετέχουν ενεργά στο ενεργειακό σύστημα. Μέσα από την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού της Κρήτης σε ΑΠΕ, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας για τα μέλη της.
Βασική επιδίωξη της Μινώα Ενεργειακής είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών, η μείωση της ενεργειακής φτώχειας και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών σε αποφάσεις που αφορούν την ενέργεια, ενδυναμώνοντας το μοντέλο της αποκεντρωμένης και δημοκρατικής ενεργειακής παραγωγής.
Διαβάστε ακόμη