Στο πλαίσιο της Στρατηγικής “Vision 2030” για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η Σαουδική Αραβία επεκτείνει ραγδαία τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, επιδιώκοντας να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, με σκοπό την κάλυψη του 50% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει το Fast Company Middle East.

Ως σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αρκετές μεγάλες σαουδαραβικές εταιρείες, όπως η ενεργειακή ACWA Power και θυγατρική της Aramco, υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για έργα καθαρής ενέργειας συνολικής ισχύος 15 γιγαβάτ. Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συμφωνίες αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ACWA Power εξασφάλισε επτά συμφωνίες ως κύριος φορέας ανάπτυξης. Το πρακτορείο ανέφερε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την Water and Electricity Holding Company (Badeel), η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), καθώς και με την Aramco Power, μονάδα της Saudi Aramco.

Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή πέντε μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στις πόλεις Ασέρ, Μεδίνα, Μέκκα και Ριάντ. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δύο έργα αιολικής ενέργειας στην περιοχή του Ριάντ. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη της καθαρής ενεργειακής υποδομής της χώρας και αναμένεται να ενισχύσουν ουσιαστικά το ανανεώσιμο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Βασιλείου.

Οι συμφωνίες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι η δημιουργία δυναμικότητας 130 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Τα νέα αυτά έργα αναμένεται να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Επιπλέον, ενισχύουν τη θέση της Σαουδικής Αραβίας ως βασικού παράγοντα στη διεθνή ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε ακόμη