Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν να υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις προμηθευτών για έργα αυτοπαραγωγής, υπό το πλαίσιο του net billing. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έναν χρόνο μετά την αιφνιδιαστική διακοπή του PvStegi και το τέλος στη συνέχεια του net metering, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στρεβλώσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πτώση στα αιτήματα αυτοπαραγωγής, τόσο για οικιακά, όσο και για εμπορικά έργα, αγγίζει το 70% συνολικά από τις αρχές της χρονιάς. Η μια όψη του προβλήματος, όπως προσθέτουν, είναι αυτή, ενώ η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός πως το κόστος των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, το κόστος των υλικών, των μισθωμάτων κ.α. παραμένει αυξημένο, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες. Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε μια περίοδο θετική για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, με σημαντικά ρεκόρ να καταγράφονται.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα net billing ξεκίνησε να εφαρμόζεται το φθινόπωρο του 2024 και προς το τέλος του έτους τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη για βελτιωτικές παρεμβάσεις. Η συζήτηση αυτή εξελίχθηκε στις αρχές του 2025, με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ να καταλήγει σε προτεινόμενες αλλαγές, ενώ είχε ήδη προηγηθεί διαβούλευση με την αγορά. Έκτοτε, κρίθηκε αναγκαία η επανεξέταση του πλαισίου, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος ή επίσημη ανακοίνωση.

Όπως έχει αναδείξει το energygame.gr, σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης μεταξύ του καταναλωτή-αυτοπαραγωγού, του προμηθευτή του και του ΔΑΠΕΕΠ. Το ισχύον καθεστώς απαιτεί νέα υπογραφή κάθε φορά που ο καταναλωτής αλλάζει πάροχο, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τον φορέα, ειδικά λόγω του αυξημένου όγκου αιτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΔΑΠΕΕΠ, στο πλαίσιο του net billing, εκπροσωπεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση τα νοικοκυριά, διοχετεύοντας τη πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τους στη χονδρεμπορική αγορά.

Διαβάστε ακόμη: