Η αγορά φωτοβολταϊκών (Φ/Β) στην Ισπανία βιώνει μια αξιοσημείωτη πτώση των τιμών εν μέσω περικοπών, αδύναμης ζήτησης και ρυθμιστικών προκλήσεων, σύμφωνα με την Carmen Izquierdo, διευθύνουσα σύμβουλο της ισπανικής nTeaser. Από το 2020, η Ισπανία έχει επεκτείνει σημαντικά την ηλιακή της ισχύ από περίπου 11,74 GW σε 34 GW. Ωστόσο, οι περικοπές της ηλιακής ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2022, έχουν επηρεάσει το 2,9% της φωτοβολταϊκής παραγωγής, προκαλώντας απώλειες που ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και οδηγώντας σε υψηλότερο ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας και χαμηλότερες καθαρές παρούσες αξίες έργων, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Η αγορά έχει δει μια απότομη πτώση στις τιμές των έργων, με τα έργα έτοιμα προς κατασκευή (RtB) να αποτιμώνται πλέον μεταξύ 30.000 και 90.000 ευρώ ανά MW, μειωμένα δραματικά από πάνω από 150.000 ευρώ/MW πριν από μερικά χρόνια. Οι βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις χαμηλές ή αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ηλιακές ώρες, τη στασιμότητα της ζήτησης και την υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και περιουσιακών στοιχείων. Οι τράπεζες έχουν μειώσει τη διάθεση χρηματοδότησής τους για έργα εμπορικού κινδύνου, ωθώντας πολλούς προγραμματιστές να πουλήσουν πριν από την κατασκευή, ενώ εξειδικευμένα κεφάλαια εισέρχονται αλλά απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις και αυστηρότερους όρους.
Τα έργα με υπογεγραμμένες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) παραμένουν σπάνια, αλλά προσελκύουν γρήγορο ενδιαφέρον όταν είναι καλά δομημένα. Οι ρυθμιστικές πιέσεις, όπως οι αυστηρές προθεσμίες σύνδεσης με το δίκτυο, έχουν ωθήσει πολλούς προγραμματιστές να πουλήσουν παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις επενδύσεις τους. Οι πρόσφατες νομικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν δυνητική ευελιξία, αλλά ο πλήρης αντίκτυπός τους είναι ακόμη αβέβαιος.
Η τμηματοποίηση της αγοράς είναι σαφής: τα έργα σε καλή τοποθεσία με ισχυρές υποδομές και αποθήκευση μπαταριών έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ τα έργα με ρυθμιστικές προκλήσεις ή προβλήματα σύνδεσης δυσκολεύονται. Αν και οι τίτλοι αναφέρουν έργα με τιμές μηδενικές ή χαμηλότερες, οι προσφορές αυτές σπάνια κλείνουν, αντανακλώντας συχνά την απελπισία παρά το πραγματικό ενδιαφέρον των επενδυτών.
Τα λειτουργικά έργα έχουν επίσης υποστεί διορθώσεις τιμών, πέφτοντας από τις κορυφές των 1,1 εκατ. ευρώ/MW σε 550.000-780.000 ευρώ/MW, αντανακλώντας τις στενές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και την πληθώρα περιουσιακών στοιχείων. Οι επενδυτές προτιμούν τα έργα με ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) για σταθερές αποδόσεις, ιδίως όταν υβριδοποιούνται με μπαταρίες για να αυξήσουν την ευελιξία και την ανθεκτικότητα της αγοράς.
Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Οι επενδυτές που αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της φούσκας των τιμών επιστρέφουν προσεκτικά, προσελκύονται από τις μειωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Εάν επέλθει ρυθμιστική σταθερότητα και ανάκαμψη των τιμών, οι σημερινοί αγοραστές μπορεί να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία με καλή αξία στον επόμενο κύκλο. Η Ισπανία παραμένει μια προνομιακή αγορά ηλιακής ενέργειας, αλλά η επιτυχία εξαρτάται τώρα από τη διαχείριση των κινδύνων, των κανονιστικών απαιτήσεων και της πολυπλοκότητας της αγοράς σε ένα πιο ανταγωνιστικό και διαφανές περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη