Αναμφισβήτητα η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα από τα στοιχήματα για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα. Η μετάβαση, δε, σε ενεργειακές τεχνολογίες με χαμηλές εκπομπές ρύπων αποτελεί σαφή στρατηγική κατεύθυνση της χώρας, έτσι όπως αυτή έχει αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ενσωμάτωση στην ελληνική οικονομία ανανεώσιμων αερίων, όπως το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου ξεκίνησε από το 2021, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τότε να δίνεται σε εσωτερική διαβούλευση με τους φορείς. Η διαφορά του με τώρα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι πως αδειοδοτικά είναι πιο απλοποιημένο. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται η λειτουργική ή επενδυτική ενίσχυση για τις μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή που θέλουν να μετατραπούν σε μονάδες βιομεθανίου, με το δεδομένο πως υπάρχει εν δυνάμει σύμβαση με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη οι μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή που αναβαθμίζονται μερικώς σε μονάδες βιομεθανίου, διατηρώντας υβριδική λειτουργία, να είναι επιλέξιμες για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.

Μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, αναφερόμενος συνολικά στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις που εισάγει ειδικά για το βιομεθάνιο, εστίασε στα εξής: «Tο όφελος του βιομεθανίου, είναι η συμβατότητα του καυσίμου αυτού, με τα δίκτυα που έχουμε στο φυσικό αέριο. Έχουμε περιοχές της χώρας οι οποίες βασίζονται στο φυσικό αέριο για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Σε ένα μέλλον όπου δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε σήμερα, που έχει διοξείδιο του άνθρακα για να θερμανθούν αυτοί οι άνθρωποι, το βιομεθάνιο είναι μία από τις λύσεις τις οποίες θα μπορούσε να έχει κανείς, χωρίς να πρέπει να χτίσει ένα καινούργιο δίκτυο για να φέρει ενέργεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό ισχύει και για τη χρήση του βιομεθανίου σε φορτηγά, σε πλοία και σε άλλες εφαρμογές».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon, του ομίλου Italgas, μιλώντας πριν λίγες ημέρες από το βήμα του 3ου Hydrogen & Green Gases Forum, τόνιζε πως «χρειάζεται να δοθεί μια ώθηση, καθώς και κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές και τους παραγωγούς βιοαερίου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την μετατροπή των μονάδων τους και την παραγωγή βιομεθανίου. Μελέτη που διεξάγουμε σχετικά με την εγγύτητα των μονάδων και των δικτύων διανομής που διαχειριζόμαστε δείχνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας το παραγόμενο βιομεθάνιο θα μπορούσε να διοχετευθεί σε κοντινά δίκτυα, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς, μιλώντας στο energygame.gr, αναφέρουν πως το μεγάλο στοίχημα είναι να «χτιστεί» μια αλυσίδα αξίας, που να περιλαμβάνει τη συλλογή των υπολειμμάτων είτε από κτηνοτροφικές μονάδες, είτε από τους καφέ κάδους στις πόλεις. Άρα, προϋποθέτει και τη συνεργασία των δήμων και των περιφερειών. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν, επίσης, πως υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες που συνδέονται με την παραγωγή του βιομεθανίου, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του κλάδου. Επίσης, χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την πρόβλεψη για εκμετάλλευση του χωνεμένου υπολείμματος, καθώς η μετατροπή του σε λίπασμα μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό έσοδο για τις μονάδες.

Διαβάστε ακόμη