Χωρίς έργα αποθήκευσης και τηλεδιαχείρισης των ΑΠΕ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των περικοπών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Clima21 και το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου.
Αυτή τη στιγμή, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για σταθμούς αποθήκευσης στην Ελλάδα αφορά έργα που αναμένεται να φτάσουν τα 4,7 GW, ενώ μαζί με αυτούς που έχουν ήδη όρους σύνδεσης, το συνολικό μέγεθος μπορεί να αγγίξει τα 4-5 GW έως το 2030. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος της απορριπτόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.
«Το φωτοβολταϊκό με την αποθήκευση και το αιολικό με την αποθήκευση μπορεί να έχει πολύ μικρότερο κόστος από μια μονάδα φυσικού αερίου ή μια μονάδα λιγνίτη, οπότε ο δρόμος είναι μονόδρομος και όλες οι χώρες αναπτύσσονται με αυτή τη μεθοδολογία, ειδικά εκείνες που έχουν μεγάλη διείσδυση φωτοβολταϊκών μονάδων, όπως η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παντελής Μπίσκας, Καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ.
«Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε περικοπές ΑΠΕ που, πριν από έναν μήνα, είχαν φτάσει τα 7,2 γιγαβάτ – δηλαδή χρειαζόμασταν 3-4 γιγαβάτ για την κάλυψη του φορτίου, αλλά η παραγωγή ήταν 10-11. Τόσο μεγάλες περικοπές είναι σαν να έχουμε φθηνή ποσότητα ενέργειας με μικρό μεταβλητό κόστος και να μην μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης της αποθήκευσης», επεσήμανε.
Οι προβλέψεις για τις περικοπές
Σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα, «με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής για το 2030 και σύμφωνα με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αποθήκευσης στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστούν οι περικοπές, με μικρότερο ρυθμό. Εφόσον εγκατασταθούν οι μονάδες αποθήκευσης, θα είναι της τάξης του 5-10%, ένα ποσοστό που δεν είναι τόσο ανησυχητικό για έναν επενδυτή. Άρα, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η οικονομία είναι προστατευτική και η πολιτική κατεύθυνση είναι να διασφαλιστούν οι επενδύσεις».
«Υπάρχουν δύο τύποι πολιτικών κατευθύνσεων: ο προστατευτισμός, που ακολουθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, και η ελεύθερη οικονομία, όπως των ΗΠΑ. Αν μια επιχείρηση στις ΗΠΑ δεν πάει καλά, θα πτωχεύσει· τέτοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη είναι σπάνιο να συμβούν. Η Ελλάδα έχει το “προνόμιο” για τους επενδυτές να είναι μια προστατευτική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να διαθέτει και υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες λειτουργούν ως οικονομικό σήμα για επενδύσεις. Αν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, δίνεται σήμα στους παραγωγούς να κατασκευάσουν νέες μονάδες. Αν είναι χαμηλές, δίνεται σήμα στους καταναλωτές (βιομηχανίες, επιχειρήσεις) να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που βασίζονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Μπίσκας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Τελειώνει ο χρόνος μέσα στον οποίον πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε και επισήμανε πως το σημερινό σύστημα ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ασύμμετρο, ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα των περικοπών “αρρύθμιστο”.
«Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, καθώς, καθώς πορευόμαστε προς το 2050, απαιτείται καλός σχεδιασμός… Δεν υπάρχει αίσθηση συναγερμού στην πολιτική ηγεσία. Πρέπει να περιορίσουμε τον ρυθμό εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Οι νέες προσφορές σύνδεσης θα πρέπει να σέβονται την αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών», πρόσθεσε.
Ο κ. Λαδακάκος, αναφερόμενος στο πρόσφατο μπλακάουτ στην Ισπανία, δήλωσε: «Περιμένουμε το πόρισμα. Εμείς λέμε ότι δεν δημιούργησαν το πρόβλημα οι ΑΠΕ. Πρέπει όμως να δούμε αν υπήρξε κάποια αλληλεπίδραση. Θα είναι καταστροφικό να φτάσουμε σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη