Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά σε σχέση με το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δυνατότητας για προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά έργα, με πηγές της αγοράς να αναφέρουν πως η προθεσμία ήταν αρκετά μικρή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε αιτήσεις. Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων άνοιξε στα μέσα Απριλίου και έκλεισε μέσα σε δύο εβδομάδες, τονίζουν. Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζητεί από το ΥΠΕΝ να δοθεί παράταση, ενώ όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το energygame.gr, το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πως εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συγκέντρωσε ενδιαφέρον και ένας ακόμη λόγος ήταν πως δεν μπορούσαν τα συγκεκριμένα έργα να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, είναι πιο συμφέρον να προστεθεί μπαταρία σε ομαδοποιημένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο εξετάζει να δοθεί παράταση για να πάρουν περισσότερο χρόνο projects που βλέπουν θετικά την κίνηση αυτή. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τις standalone μπαταρίες, για τις οποίες προβλέφθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου η επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, δεν δόθηκε όμως λειτουργική ενίσχυση. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό ως προς τον χρόνο υλοποίησης των έργων, προεξοφλώντας πως στο μέλλον θα οδηγηθούμε σε νέες παρατάσεις.
Τι γίνεται με τις περικοπές
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς παρακολουθούν προσεκτικά τις συνέπειες που έχουν για τα έργα οι περικοπές και σε τι μέγεθος μπορούν να φτάσουν. Σύμφωνα με αναλυτές, «η χειρότερη περίοδος έχει περάσει»… Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως δύο αιχμές συναντάμε στην καμπύλη των περικοπών. Η μία αφορά την περίοδο της άνοιξης και η άλλη την περίοδο του φθινοπώρου. Βασικό συστατικό στοιχείο αποτελεί η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, καθώς σε μια σειρά από χώρες όπως η Γαλλία παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή αρκετές GWh να πηγαίνουν …«στα σκουπίδια». Πάντως, ως προς τη χώρα μας, οι περικοπές είναι διπλάσιες μέχρι τώρα, σε σχέση με πέρσι και θα συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση και τα επόμενα χρόνια. Με δύο τρόπους μπορούν να περιοριστούν, αφενός με την αποθήκευση ενέργειας και αφετέρου με την τηλεδιαχείριση των φωτοβολταϊκών. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποθήκευση, αναλυτές δίνουν ένα στοιχείο για να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα της. Κάθε GW ισχύος μπαταρίας που εγκαθίσταται μειώνει από 0,7 TWh έως 1,15TWh τις περικοπές.
Με αργά βήματα η προσθήκη set point
Ένας άλλος τρόπος για τον έλεγχο των περικοπών είναι τα συστήματα τηλεδιαχείρισης. Υποχρεωτικά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν προχωρήσει τα συστήματα set point σε όλα τα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε εβδομάδα «μπαίνουν» περίπου 100 συστήματα. Από κει και πέρα, όπως προαναφέρθηκε, επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για τις περικοπές και τις επιπτώσεις τους στα έργα. Πάντως, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως δεν κινδυνεύουν τα έργα που στηρίζονται στη δανειοδότηση.
Διαβάστε ακόμη