Ανησυχίες προκαλεί η ιστορική πτώση των κερδών από τα ευρωπαϊκά φωτοβολταϊκά πάρκα ότι όσο επεκτείνεται ο κλάδος, τόσο περισσότερο υποχωρούν οι τιμές.
Η εικόνα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ισπανία, όπου το λεγόμενο capture rate — βασικός δείκτης κερδοφορίας για τις ανανεώσιμες πηγές — διαμορφώνεται αυτόν τον μήνα κατά μέσο όρο μόλις στο 7%, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group Plc. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.
Η ηλιακή περίοδος στην Ευρώπη γίνεται μεγαλύτερη και πιο έντονη, με παράλληλη εισροή νέας παραγωγικής δυναμικότητας που κατακλύζει το δίκτυο. Αυτό ροκανίζει τις αποδόσεις των παραγωγών και αποθαρρύνει επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου η φετινή άνοιξη χαρακτηρίστηκε από εβδομάδες αδιάλειπτης ηλιοφάνειας.
Υποχώρηση της κερδοφορίας στα φωτοβολταϊκά
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επέκταση των ΑΠΕ είναι η συνεχής υποχώρηση της κερδοφορίας στον ηλιακό τομέα», ανέφερε η Nathalie Gerl, επικεφαλής αναλύτρια ενέργειας στην LSEG. «Τα χαμηλά capture rates υπονομεύουν το επιχειρηματικό μοντέλο της ηλιακής ενέργειας και θέτουν σε κίνδυνο τους πολιτικούς στόχους για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας».
Η ηλιακή δυναμικότητα στην Ισπανία ξεπέρασε τα 50 γιγαβάτ — εξαπλάσια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία — σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Η ταχεία αύξηση αντανακλά μια ευρύτερη τάση στην Ευρώπη, με βασικό μοχλό τη μεγάλη πτώση στο κόστος των πάνελ.
Στη Γαλλία, όπου το capture rate έχει μειωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 13%, η εγκατεστημένη ισχύς έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί την ίδια περίοδο.
Αρνητικές τιμές ενέργειας
Όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τη ζήτηση, προκύπτουν στρεβλώσεις — κυρίως επειδή ο αριθμός των μπαταριών στο ευρωπαϊκό δίκτυο δεν ακολουθεί την έκρηξη των ΑΠΕ. Η υπερπροσφορά, που δεν μπορεί να αποθηκευτεί, ρίχνει τις τιμές ενέργειας ακόμη και κάτω από το μηδέν.
To capture rate συγκρίνει την τιμή που λαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με τη μέση τιμή στην αγορά χονδρικής. Το ποσοστό στην Ισπανία και τη Γαλλία είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία, όπου οι τιμές ενέργειας είναι υψηλότερες και ο δείκτης ξεπερνά το 30%.
Η Ισπανία καταγράφει το χαμηλότερο capture rate στην Ευρώπη — και αυτό θα ήταν ακόμη χαμηλότερο εάν τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είχαν περιορίσει την παραγωγή τους εντός του μήνα. Η μείωση συνέπεσε με αύξηση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, για να σταθεροποιηθεί το δίκτυο μετά από πανεθνική διακοπή ρεύματος τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη