Η χαμηλή ρευστότητα στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι ρυθμιζόμενες τιμές και η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζουν την ανάπτυξη των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσαν ειδικοί στο Belgrade Energy Forum. Όπως μεταδίδει το Montel, η Natalija Ljubic, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας για ΑΠΕ Pexapark, επισήμανε πως οι δυνητικοί εταιρικοί αγοραστές στερούνταν γνώσης των σχετικών κινδύνων που συνεπάγονται τέτοιες συμφωνίες. Επιπλέον, εμφανίζονταν διστακτικοί να συνάψουν μακροπρόθεσμα PPAs εξαιτίας του ασταθούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο καθιστούσε δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής ζήτησης και κόστους.

Μια πρόσφατη μελέτη της PWC εντόπισε αρκετά εμπόδια στην υιοθέτηση των PPAs, όπως η χαμηλή ρευστότητα στις χονδρικές αγορές, οι αυστηρά ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που αποθαρρύνουν τους βιομηχανικούς αγοραστές και ο περιορισμένος αριθμός νέων ενεργειακών έργων, σύμφωνα με τον Mislav Slade Silovic από την PWC. Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα είναι η πιστοληπτική ικανότητα των εμπλεκομένων, ανέφερε ο Joffroy Beckers, επικεφαλής των PPA στη DRI, τον βραχίονα ΑΠΕ της ουκρανικής Dtek. Τόνισε ότι κυβερνητικά σχήματα εγγυήσεων, όπως αυτά της Γαλλίας και της Ισπανίας, θα μπορούσαν να προσφέρουν λύση.

«Πριν πέντε χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί PPA στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ίδιο βλέπαμε στην Ισπανία πριν δέκα χρόνια», δήλωσε ο Nikola Gazdov, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (APSTE). Η Ισπανία σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες των PPAs, που θεωρούνται κρίσιμα για τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια, ενώ ο Gazdov επεσήμανε τη ραγδαία αύξηση των PPAs σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Τα PPAs και η ενεργειακή μετάβαση

Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs – Power Purchase Agreements) είναι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μεταξύ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συνήθως από ανανεώσιμες πηγές, και αγοραστών (όπως βιομηχανίες, επιχειρήσεις ή προμηθευτές ενέργειας), που καθορίζουν την τιμή, τον όγκο και τη διάρκεια της αγοράς ενέργειας. Τα PPAs παρέχουν οικονομική σταθερότητα στους παραγωγούς, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, ενώ οι αγοραστές εξασφαλίζουν προμήθεια «πράσινης» ενέργειας σε προβλέψιμο κόστος, μειώνοντας την έκθεσή τους στη μεταβλητότητα των αγορών. Τα τελευταία χρόνια, τα PPAs έχουν εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα σε αγορές όπου οι κρατικές επιδοτήσεις μειώνονται.

Διαβάστε ακόμη