Έντονος προβληματισμούς επικρατεί από τις αρχές του χρόνου στην αγορά, σε σχέση με τους ρυθμούς των αιτήσεων για συστήματα αυτοπαραγωγής, υπό το νέο πλαίσιο του net billing. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο τρίμηνο οι αιτήσεις έφτασαν τις περίπου 1.500, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 υπήρχαν 4.500. Οι λόγοι της μείωσης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από το net billing και η απουσία στήριξης για προσθήκη μπαταριών στα υφιστάμενα έργα. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, για περίπου ένα επτάμηνο έχουν «παγώσει» οι διεργασίες, ενώ η απροθυμία για νέα έργα ενεργειακών κοινοτήτων οφείλεται και στο φαινόμενο των περικοπών. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο επτάμηνο μόνο δύο αιτήσεις υπήρχαν για αυτοπαραγωγή από ενεργειακές κοινότητες.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως μεγαλύτερη απροθυμία υπάρχει πλέον από ομάδες πολιτών να εμπλακούν σε ενεργειακές κοινότητες. Από τη μια πλευρά, οι περικοπές στην παραγωγή, από την άλλη η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων αποθαρρύνουν κόσμο στο να συμμετέχει. Τα έργα αυτοπαραγωγής γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη ιδίως την περίοδο που έτρεχαν δύο σημαντικά προγράμματα. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» και το PvStegi, δηλαδή το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κατοικιών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank (Ενεργειακές κοινότητες & αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα #7), «έως τον Μάρτιο του 2025, είχαν συνδεθεί 32,955 έργα αυτοπαραγωγής ισχύος 937.6 MW σε ολόκληρη την επικράτεια, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών (871.9 MW) να χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα». Παράλληλα, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως «το άθροισμα της ισχύος των εκκρεμών έργων αυτοπαραγωγής και αυτής των ηλεκτρισμένων έργων αγγίζει τα 1,865 MW, πλησιάζοντας έτσι τα 2 GW που είναι ο ηλεκτρικός χώρος για έργα αυτοπαραγωγής, ο οποίος προβλέπεται από τον ν.5037/2023».
Στο 8,5% η αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα
Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν φορείς είναι κατά πόσο η αυτοπαραγωγή παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ενέργειας, σχολιάζοντας τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά χρειάζεται αφενός να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος για έργα αυτοπαραγωγής από τα 2GW στα 3GW και αφετέρου να υπάρξει στήριξη της αποθήκευσης. Να σημειωθεί πως τα έργα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα αγγίζουν το 8,5%. Μάλιστα, διατυπώνεται ο προβληματισμός πως στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν υπάρχει στόχος ποσοτικός. Στην Ισπανία, για παράδειγμα η αυτοπαραγωγή προβλέπεται μέχρι το 2030 να φτάσει το 25%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα αυτοπαραγωγής των ενεργειακών κοινοτήτων στα νησιά ιδίως, του Βορείου Αιγαίου όπου εκεί τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για το 2025.
Διαβάστε ακόμη