Η Ολλανδία θα αναβάλει τους διαγωνισμούς για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ (GW) λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση. Οι διαγωνισμοί ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο. Πλέον, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ανοίξει διαγωνισμό μόνο για μία τοποθεσία στη Βόρεια Θάλασσα με ισχύ 1 GW εκείνη την περίοδο, αναφέρει το Reuters.
Το ολλανδικό Υπουργείο Κλιματικής Πολιτικής είχε αναφέρει ήδη από τον Μάρτιο ότι το ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές που επρόκειτο να δημοπρατηθούν ήταν πολύ περιορισμένο, μετά την ανακοίνωση των ενεργειακών εταιρειών Eneco και Orsted ότι δεν βλέπουν βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική χωρίς επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει τρόπους να επανεισάγει επιδοτήσεις στους διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς οι πιθανοί επενδυτές αποσύρονται από το υφιστάμενο μοντέλο «μηδενικής επιδότησης».
Η υπουργός Κλίματος Σόφι Χέρμανς δήλωσε ότι τα λεπτομερή σχέδια για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς θα παρουσιαστούν έως το τρίτο τρίμηνο του έτους, αφού δεν τηρήθηκε η αρχική προθεσμία που είχε ανακοινώσει για τα μέσα Απριλίου. Η Ολλανδία είχε ήδη μεταθέσει από πέρυσι τον στόχο για αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ισχύος από 4,7 GW σε 21 GW για το τέλος του 2032 αντί του 2030, επικαλούμενη αυξημένα κόστη, δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και «προκλήσεις στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων».
Η αναβολή των διαγωνισμών για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ολλανδία υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα που βασίζονται στο μοντέλο μηδενικών επιδοτήσεων. Η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος αποκαλύπτει τις πιέσεις από την αύξηση του κόστους υλικών, τις αβεβαιότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάγκη για ενισχυμένη θεσμική στήριξη. Επιπλέον, η πιθανή επανεισαγωγή επιδοτήσεων υποδηλώνει μεταβολή στην πολιτική προσέγγιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική άλλων ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα των ΑΠΕ.
Διαβάστε ακόμη