Προειδοποιητικά μηνύματα έρχονται από την Ισπανία προς χώρες όπου τα φωτοβολταϊκά έχουν υψηλό μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της LevelTen Energy, οι τιμές των PPAs, των μακροπρόθεσμων διμερών συμφωνιών αγοράς ρεύματος, τα οποία εξασφαλίζουν τα φωτοβολταϊκά έργα μειώθηκαν κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του 2025 στην Ισπανία, φτάνοντας περίπου τα 38 ευρώ ανά MWh.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Emilio Blanco Pimentel, στελέχους της Greenvolt, η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά, γεγονός που ώθησε περισσότερους developers προς την ανοιχτή αγορά PPAs, αυξάνοντας την προσφορά και οδηγώντας τις τιμές προς τα κάτω. Αυτό στριμώχνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές φωτοβολταϊκών έργων, αφού τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί πολύ και τα PPAs αποτελούσαν μια διέξοδο. Σύμφωνα με την ανάρτηση, «πολλά έργα βρίσκονται πλέον στο κατώφλι της οικονομικής βιωσιμότητας. Ακόμα και με βελτιστοποιημένες επενδύσεις (CAPEX), τα περιθώρια κέρδους στενεύουν. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ακυρώσεις έργων ή δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης».
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η αιολική ενέργεια προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αγοραστές PPAs. Παρά τις υψηλότερες τιμές, το πιο σταθερό προφίλ παραγωγής την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε αρνητικές τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες αιχμής της ηλιακής παραγωγής, επισημαίνεται. Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την περίπτωση της Ισπανίας, και πιθανόν να έχουν εφαρμογή και για την Ελλάδα, είναι πως ο κορεσμός της αγοράς ηλιακής ενέργειας χωρίς αποθήκευση ή διαφοροποίηση φτάνει στα όριά του και τα μακροπρόθεσμα PPAs με σταθερή τιμή ενδέχεται να μην είναι πλέον βιώσιμα χωρίς μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά. Η ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας (BESS) και υβριδικών μοντέλων (αιολικά + ηλιακά) είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, τονίζεται.
Διαβάστε ακόμη