Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεκτιμούν τους κινδύνους ασφαλείας που εγκυμονούν οι κινεζικής κατασκευής inverters και μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά την ανακάλυψη μη καταγεγραμμένων συσκευών επικοινωνίας εντός τους. Αυτά τα αθέμιτα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των κυψελοειδών ασυρμάτων, βρέθηκαν σε ορισμένους ηλιακούς μετατροπείς και μπαταρίες κινεζικής κατασκευής, δημιουργώντας πιθανές κερκόπορτες που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα τείχη ασφαλείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες ευπάθειες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εξ αποστάσεως διακοπή ή ακόμη και τη βλάβη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελώντας απειλή για τις εθνικές υποδομές.

Οι μετατροπείς, που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται κυρίως στην Κίνα. Ενώ η εξ αποστάσεως επικοινωνία για συντήρηση είναι ένα γνωστό χαρακτηριστικό, αυτά τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα, μη τεκμηριωμένα κανάλια έχουν προκαλέσει συναγερμό για την πιθανή χρήση τους για παρεμβολές στον κυβερνοχώρο ή σαμποτάζ. Η ύπαρξη αυτών των συσκευών δεν έχει αναγνωριστεί δημοσίως από την αμερικανική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν ποιοι κατασκευαστές εμπλέκονται ή πόσο διαδεδομένο είναι το ζήτημα, μεταδίδει το Reuters.

Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στις δυνατότητες της τεχνολογίας που ενσωματώνεται στο δίκτυο και σημείωσε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της εποπτείας μέσω εργαλείων όπως οι λογαριασμοί υλικών λογισμικού. Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξάνονται, οι ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της Κίνας στις κρίσιμες υποδομές αυξάνονται. Οι νομοθέτες έχουν ήδη προτείνει την απαγόρευση της προμήθειας μπαταριών από ορισμένες κινεζικές εταιρείες λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Οι εταιρείες με έδρα την Κίνα, όπως η Huawei, η Sungrow και η Ginlong, κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά inverters. Η Huawei, η οποία αποχώρησε από την αμερικανική αγορά inverters το 2019 αφού μπήκε στη μαύρη λίστα, παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό inverters συνδεδεμένων στο δίκτυο που διακυβεύεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη διαταραχή, ιδίως στην Ευρώπη, όπου πάνω από 200 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος βασίζονται σε κινεζικούς inverters.

Ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία, λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κινεζική τεχνολογία σε βασικές ενεργειακές υποδομές. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διερευνούν τρόπους στροφής προς εγχώριες και αξιόπιστες πηγές εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να διασφαλίσουν τα συστήματα ενέργειας από την ξένη επιρροή και τα τρωτά σημεία στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ακόμη