Η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι καινούργιο φέρνει το net billing, ο περιορισμένος χρόνος και το γεγονός πως τα τεχνικά γραφεία δεν πείθουν εύκολα επενδυτές, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποθήκευσης με μπαταρίες στις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τέλος του μήνα.

Το προφίλ των επιχειρήσεων που τοποθετούν φωτοβολταϊκά με μπαταρία είναι κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις. Εκτιμάται, δε, πως το net billing ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, από τη μια πλευρά το γεγονός πως δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές στην υπουργική απόφαση για το net billing και το γεγονός πως οι αλλαγές δεν έχουν αφομοιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κρατούν χαμηλά το ενδιαφέρον.

Στο ερώτημα αν συμφέρει το να βάλει μια επιχείρηση ένα φωτοβολταϊκό σύστημα η απάντηση προφανώς είναι θετική, τονίζοντας πως η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 2-3 χρόνια. «Όσο πιο ενεργοβόρα, τόσο πιο γρήγορα θα δει απόσβεση μια επιχείρηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολούν μια επιχείρηση που θέλει να κάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Η μελέτη κόστους οφέλους και φυσικά η αδειοδότηση του έργου. Η διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης διαφέρει αναλόγως με το πόσο μεγάλο είναι ένα σύστημα. Για έργα με μεγάλες καταναλώσεις που προφανώς μιλάμε για την εγκατάσταση συστημάτων άνω των 100 κιλοβάτ, οι χρόνοι είναι τελείως διαφορετικοί. Από την έως τώρα όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος φαίνεται πως ενδιαφέρον έχουν δείξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βασικό «κλειδί» για την κινητοποίηση τους είναι η επιδότηση.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως ακόμα μια σημαντική παράμετρος είναι ο εικονικός συγχρονισμός, βοηθώντας επιχειρήσεις που δεν έχουν το χώρο να τοποθετήσουν τα συστήματα στη στέγη των κτιρίων τους, ενώ η προσθήκη μπαταρίας λειτουργεί ως εφεδρεία.

Διαβάστε ακόμη