Η ρυθμιστική αρχή δικτύων στη Γερμανία ξεκίνησε τη Δευτέρα μια επίσημη διαδικασία για την επανεξέταση της δομής των τελών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο ένα σύστημα που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα τέλη για τη χρήση του ηλεκτρικού δικτύου αποτελούν ήδη περίπου το 20% των λογαριασμών των καταναλωτών στη Γερμανία, συμβάλλοντας στις τιμές της ενέργειας που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, πλήττοντας τη βιομηχανία της χώρας και τη συνολική οικονομική παραγωγή.

Το σημερινό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση για την αύξηση των εσόδων και τη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων στο κόστος επέκτασης του δικτύου. Δεν έχει κίνητρα για τους ευέλικτους χρήστες να μειώσουν τη ζήτηση αιχμής και αδυνατεί να καθοδηγήσει το σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών με σαφή σήματα τιμών, λένε οι εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Σε ένα έγγραφο συζήτησης που δημοσίευσε η ρυθμιστική αρχή τη Δευτέρα, ο οργανισμός περιέγραψε διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και το να συμβάλλουν οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας στο κόστος του δικτύου, το οποίο μέχρι σήμερα επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ενέργειας.

Το νέο σύστημα θα μπορούσε να χρεώνει ένα κατ’ αποκοπήν τέλος ή μια προσαύξηση με βάση το μέγεθος της σύνδεσης ενός χρήστη αντί για το πόσο ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται. Εισάγει τη λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση, καθορίζοντας τα τέλη δικτύου ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο, ελπίζοντας να ωθήσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν την ενέργεια με πιο έξυπνο τρόπο.

Ο οργανισμός δικτύου, ο οποίος έδωσε προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου στο κοινό και τους ενδιαφερόμενους φορείς να σχολιάσουν το έγγραφο, ενδέχεται να θεσπίσει ειδικούς κανόνες για την καλύτερη ενσωμάτωση των μπαταριών και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο σύστημα.

Εκτός από τις προτάσεις αυτές, η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο ευρωπαϊκό επίπεδο και να μειώσει κατά το ήμισυ τα τέλη δικτύου μεταφοράς, με στόχο να τα περιορίσει μόνιμα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη