Δυσαρέσκεια επικρατεί στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς στον «πάγο» βρίσκεται η διαδικασία τροποποίησης της υπουργικής απόφασης που αφορά το net billing. Παρά το γεγονός πως οι περισσότερες αλλαγές για το net billing είχαν «κλειδώσει» από τα μέσα Φεβρουαρίου, εν τέλει έχει επιλεχθεί από το ΥΠΕΝ να «παγώσουν» για λίγο ακόμα οι διαδικασίες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, όμως η καθυστέρηση έχει οδηγήσει στο να μπει μια άνω τελεία σε πολλά έργα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν συζητήσεις, με φορείς της αγοράς να τονίζουν πως πάντα χρειάζονται βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως στο κομμάτι που αφορά τον διαμοιρασμό της ενέργειας και τη δυνατότητα να πουλιέται η περίσσεια στην αγορά της επόμενης ημέρας χωρίς όμως να είναι γνωστή η τιμή.
Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς πάντα, όταν εφαρμόζονται νέες αλλαγές υπάρχει μια περίοδος στασιμότητας στις πωλήσεις, μέχρι η αγορά να αφομοιώσει τις αλλαγές. Όπως έχει αναφερθεί, το πρώτο τετράμηνο του 2025 τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10,8kW ήταν μειωμένα κατά 59%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα συστήματα που εκκρεμεί η ενεργοποίηση τους αγγίζουν τα 21MW. Τα περισσότερα καταγράφονται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην περιφέρεια της Κρήτης. Το ενδιαφέρον, βέβαια, στρέφεται και στο κατά πόσο θα αυξηθεί το περιθώριο ηλεκτρικού χώρου για την ένταξη νέων έργων αυτοπαραγωγής. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε δελτίο του το Green Tank, «το άθροισμα της ισχύος των εκκρεμών έργων αυτοπαραγωγής και αυτής των ηλεκτρισμένων έργων αγγίζει τα 1,865 MW, πλησιάζοντας έτσι τα 2 GW που είναι ο ηλεκτρικός χώρος για έργα αυτοπαραγωγής, ο οποίος προβλέπεται από τον ν.5037/2023».
Όπως είχε γράψει το energygame.gr, η τροποποίηση της υπουργικής φέρνει μια σειρά από αλλαγές, όπως ότι στα μη διασυνδεμένα νησιά η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποζημιώνεται πλέον στη βάση της λειτουργικής ενίσχυσης. Για την περίπτωση της Κρήτης, μέχρι να συντελεστεί η δεύτερη φάση της διασύνδεσης ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται, είτε με την ειδική τιμή αναφοράς των φ/β στο ηπειρωτικό δίκτυο, είτε με την τιμή αναφοράς με το νόμο για τις ταρίφες, όσο θα ισχύει, δηλαδή, μέχρι τον Αύγουστο. Επίσης, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ συστήματος αποθήκευσης και δικτύου ΜΔΝ, σε αντίθεση με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Για σταθμούς που αποζημιώνονται με τη λειτουργική ενίσχυση δεν επιτρέπεται να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο για το σύστημα αποθήκευσης. Ένα σοβαρό πρόβλημα αφορά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης. Το καθεστώς που ισχύει προβλέπει την υπογραφή τριμερούς σύμβασης ανάμεσα στον καταναλωτή, τον προμηθευτή του και τον ΔΑΠΕΕΠ. Το πρόβλημα συνδέεται με τον φόρτο εργασίας, καθώς κάθε φορά που ο αυτοπαραγωγός- καταναλωτής θα επιλέγει την αλλαγή παρόχου τότε θα πρέπει να υπογράφεται νέα τριμερής σύμβαση. Να σημειωθεί εδώ πως ο ΔΑΠΕΕΠ επί της ουσίας εκπροσωπεί δωρεάν τα νοικοκυριά, των οποίων η πλεονάζουσα ενέργεια θα διατίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Διαβάστε ακόμη