Η κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Statkraft δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ξεκινήσει πλέον νέα έργα πράσινου υδρογόνου σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προωθήσει το υπάρχον ώριμο χαρτοφυλάκιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αναζητήσει επενδυτές για τα προγράμματα αυτά, σύμφωνα με το renewables.now.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν ανέφερε συγκεκριμένους λόγους για την απόφασή της. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα υφιστάμενα έργα υδρογόνου μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αγορά στην οποία υπάρχει σημαντική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας, και θα αναζητήσουμε επενδυτές για να τα προωθήσουμε στην κατασκευή και τη λειτουργία τους», δήλωσε ο Kevin O’Donovan, διευθύνων σύμβουλος της Statkraft στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να συνεχίσει τις άλλες τεχνολογίες και υπηρεσίες στις οποίες εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένων των αγορών και των δραστηριοτήτων βελτιστοποίησης.

Οι δραστηριότητες αγοράς που σχετίζονται με το υδρογόνο θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου της Statkraft.

Η Statkraft με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας έχει αναπτύξει έργα πράσινου υδρογόνου στη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Ορισμένα από τα βρετανικά έργα της, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Σκωτία, έχουν λάβει εξωτερική χρηματοδότηση και άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε βραχεία λίστα για πιθανή υποστήριξη σε διαγωνισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Statkraft μείωσε τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση μπαταριών και το πράσινο υδρογόνο στο πλαίσιο μιας «οξυμένης στρατηγικής» για τη διάθεση κεφαλαίων στις βασικές δραστηριότητές της. Ο στόχος της για το πράσινο υδρογόνο αναθεωρήθηκε στη συνέχεια σε 1-2 GW μέχρι το 2035 από 2 GW μέχρι το 2030.

Η είδηση της απόσυρσης από νέα έργα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ακύρωση από τη Statkraft μιας παραγγελίας 40 MW για αλκαλικούς ηλεκτρολύτες με τη Nel ASA, επικαλούμενη την αδυναμία της «να δημιουργήσει ένα βιώσιμο εμπορικό μοντέλο για το έργο στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».

Διαβάστε ακόμη