Αρκετά σχόλια κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ για τη συμμετοχή των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης, με τους συμμετέχοντες να προτείνουν μεταξύ άλλων την εξαίρεση των σταθμών κατά τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής της συμμετοχής, από τις χρεώσεις μη συμμόρφωσης.
Η ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, προτείνει «να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των σταθμών Αποθήκευσης με σύνθετους τύπους προσφορών που αφενός μεν θα διευκολύνουν τον Πάροχο να διασφαλίζει την εφικτότητα της κατάστασης φόρτισης, δίνοντας του επαρκή χρόνο για να την αποκαταστήσει και αφ’ετέρου θα παρέχει τη δυνατότητα στην επίλυση της αγορά εξισορρόπησης να επιλέγει βέλτιστες προσφορές». Επίσης, προτείνει τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη συμμετοχής των μονάδων αποθήκευσης στην αγορά εξισορρόπησης να προβλεφθεί μεταβατικό στάδιο εξαίρεσης από την εφαρμογή χρεώσεων μη συμμόρφωσης.
Στο να μη τεθούν σε ισχύ κατευθείαν οι Χρεώσεις Μη Συμόρφωσης συμφωνεί και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρει πως η λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης θα πρέπει να στηρίζεται στους ίδιους κανόνες και περιορισμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης και προτείνει:
- Τη δυνατότητα υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου μονάδων αποθήκευσης μέσω ενός Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης, δηλαδή την άρση του περιορισμού της διακριτής συμμετοχής ανά οντότητα.
- Την ακύρωση περιορισμών κατάστασης φόρτισης (και αντίστοιχων χρεώσεων μη συμμόρφωσης), κατά τη Διαχείριση Συμφόρησης, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών για χΕΑΣ και αΕΑΣ. «Η ανταγωνιστική αγορά (μέσω προσφορών για τις υπηρεσίες εξισορρόπησης) είναι αυτή η οποία θα οδηγήσει σε αντίστοιχα επίπεδα φόρτισης των οντοτήτων αποθήκευσης και θα δώσει ορθότερα σήματα επενδύσεων σε τεχνολογίες αποθήκευσης που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του συστήματος» αναφέρει.
- Την μη επιβολή Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης για εκτέλεση προγράμματος Σταθμών Αποθήκευσης σε συνθήκες περίσσειας ή ελλείματος ενέργειας στο ΕΣΜΗΕ κατά περιόδους ρυθμιζόμενης αμοιβής των οντοτήτων. «Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε τον περιορισμό τέτοιων περιόδων επιβολής ρυθμιζόμενης αμοιβής, προάγοντας την πρακτική των ανταγωνιστικών προσφορών και του ισότιμου ανταγωνισμού», καταλήγει.
Η Optimys Energy αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η απαίτηση να μπορεί η Οντότητα Αποθήκευσης να τηρεί το Πρόγραμμα ΔΕΠ ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πράξη, καθώς εμπεριέχει τον κίνδυνο δέσμευσης ενέργειας σε επίπεδο προγραμματισμού, η οποία τελικά δεν θα ενεργοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, ούτε θα αποζημιωθεί, περιορίζοντας ωστόσο την εμπορική ευχέρεια του σταθμού στις υπόλοιπες αγορές».
Διαβάστε ακόμη