Φουντώνουν οι αντιδράσεις σε σχέση με τις περικοπές ενέργειας, με μικρομεσαίους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μη σωστή κατανομή των βαρών, για ένα πρόβλημα, όπως λένε, που θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί η πολιτεία με καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπισή του. Εστιάζουν και στην έλλειψη έργων αποθήκευσης που διόγκωσε το πρόβλημα, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει σχέδιο εκτός των περικοπών, υπό τον φόβο βέβαια ενός μπλακάουτ.
Μια μεγάλη κατηγορία παραγωγών ΑΠΕ, που βιώνει τις συνέπειες του προβλήματος, που έχει εκτενώς αναλυθεί, δηλαδή της μεγάλης προσφοράς ενέργειας σε σχέση με τη χαμηλή ζήτηση, είναι οι ιδιοκτήτες αγροτικών φωτοβολταϊκών. Την περίοδο 2020-2023 εγκαταστάθηκαν αρκετά έργα ισχύος μέχρι 500KW, με ακόμα περισσότερα έργα να περιμένουν όρους σύνδεσης. Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στην κατηγορία β, τα οποία με βάση τον σχεδιασμό για τις περικοπές υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος, τις προηγούμενες ημέρες. Στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για ακραία λογική και πως «δεν μπορεί σε ένα κράτος δικαίου να κόβονται μόνο οι μικροί παραγωγοί».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, ζητούν από την πολιτεία να πάρει δραστικά μέτρα για τη στήριξη τους, δεδομένου πως η παραγωγή των ΑΠΕ στηρίζει την αγροτική παραγωγή και κρίσιμες εργασίες, όπως την άρδευση. Αναμένεται, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη, στο Δομοκό, μετά από πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Πριν 15 ημέρες είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη στην Καρδίτσα. Να σημειωθεί πως το 14% της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από τους αγρότες, ενώ ένα 3% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Βασικό συστατικό για την υποστήριξη αυτών των έργων είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ωστόσο πηγές του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών μιλούν για σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα σε λίγα έργα να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία. Περίπου 5.000 αιτήματα είχαν υποβληθεί για την επιδότηση, ενώ από αυτές περίπου για 1.300 περιπτώσεις έχει προχωρήσει η διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επιπλέον θέτουν και ακόμα ένα ζήτημα αναφορικά με την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού και πιο συγκεκριμένα ζητούν να γίνεται μια πρώτη εκκαθάριση κάθε χρόνο και όση ενέργεια είναι περίσσεια να μεταφέρεται τον επόμενο χρόνο. Άρα να ακολουθεί μια τελική εκκαθάριση. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται και τους κανόνες που θέτει η κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε., βάση της οποίας τη μια χρονιά οι αγρότες πρέπει να έχουν ποτιστικές καλλιέργειες και την άλλη ξερικές. Οπότε, μια χρονιά υπάρχει κατανάλωση ρεύματος και την άλλη όχι. Επομένως, επισημαίνουν πως η ενέργεια που περισσεύει θα πρέπει να μεταφέρεται την άλλη χρονιά.
Καμπανάκι και από τους παραγωγούς βιοαερίου
Την ίδια ώρα, στο ζήτημα των περικοπών αναφέρεται και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα σε έναν κρίσιμο περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο, εκφράζοντας τον προβληματισμό των μελών του για την παραβίαση δεσμεύσεων που προβλέπουν την εξαίρεσή τους από το καθεστώς περικοπών. Όπως αναφέρουν, «παρά το γεγονός ότι στην εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας για το “Πλαίσιο των περικοπών στις ΑΠΕ”, αναγνωρίστηκε ότι στις μονάδες βιοαερίου υφίστανται αντικειμενικά σημαντικές δυσκολίες στην επιβολή περικοπών, τον τελευταίο μήνα οι μονάδες υπολειτουργούν έχοντας χάσει πάνω από το 25% της παραγωγής τους». Οι παραγωγοί ζητούν την πλήρη θεσμική εξαίρεση των μονάδων βιοαερίου από τις περικοπές παραγωγής και τη δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας παραγωγής για το βιοαέριο, με δικό της ρυθμιστικό καθεστώς.
Διαβάστε ακόμη