Από την υποχρεωτική περικοπή έργων ΑΠΕ βρισκόμαστε πλέον στην εθελοντική περικοπή των έργων. Αυτό φάνηκε χθες όπου για πρώτη φορά καταγράφηκαν αρνητικές τιμές σε τέτοιο επίπεδο (-50). Το ερώτημα που πλανάται πάνω από παραγωγούς και φορείς της αγοράς είναι με ποιο τρόπο ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μπορεί να επιλυθεί. Από τη μια πλευρά, η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ως η λύση, όμως όχι άμεσα δεδομένου πως πολλά έργα αποθήκευσης θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε από του χρόνου και μετά… Από την άλλη πλευρά, θεωρείται πως η αύξηση της ζήτησης θα αποκλιμακώσει το πρόβλημα. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται μέχρι τώρα.
Οι συνέπειες των αρνητικών τιμών
Οι απόψεις στην αγορά είναι διαφορετικές ως προς την αξιολόγηση των αιτιών και των λύσεων. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η χθεσινή μέρα ήταν μια ακραία περίπτωση… πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr ήταν ένα «καμπανάκι» για να βγάλουν αρκετοί παραγωγοί οικειοθελώς τα έργα τους από το σύστημα. Μάλιστα, πολύ πριν τις 11 το πρωί, ενώ ξαναλειτούργησαν μετά τις 7 το απόγευμα. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να γλιτώσουν τις συνέπειες των αρνητικών τιμών. Το χαρτοφυλάκιο των μικρομεσαίων -κατά κύριο λόγο – έργων λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο. Υπήρχαν όμως και αρκετές περικοπές τη χθεσινή ημέρα που άγγιζαν περίπου τις 6-7GWh/ ωριαία το κρίσιμο διάστημα 11πμ-16:00μμ. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η χθεσινή μέρα θα στείλει ένα μήνυμα προς τους επενδυτές. Ήδη, όπως έχει γράψει το energygame.gr, υπάρχουν εκτιμήσεις πως και αυτή τη χρονιά θα έχουμε μεγάλες προσθήκες φ/β έργων. Όπως πάντως εκτιμούν πηγές της αγοράς οι αρνητικές τιμές θα πυκνώσουν, όπως και οι περικοπές.
Σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα υπάρχουν αρνητικές τιμές, ενώ στην Ελλάδα θα έχουμε για ένα διάστημα μεγάλο (12μμ-16μμ) με μηδενικές τιμές. Τη χθεσινή ημέρα φαίνεται πως «αδιάβροχοι» από τις συνέπειες των αρνητικών τιμών ήταν όσοι είχαν συμβάσεις PPAs και καθετοποιημένοι «παίχτες», οι οποίοι εκτός από παραγωγοί είναι και προμηθευτές ενέργειας. Μια άλλη παράμετρος του ζητήματος αποτελεί το γεγονός πως και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα είναι συζευγμένη παρουσιάζουν αντίστοιχα φαινόμενα (αρνητικές τιμές). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βουλγαρίας που χθες είχε για μεγάλο διάστημα είχε αρνητικές τιμές (-100), με πηγές της αγοράς να τονίζουν πως εάν ήταν εφικτό να υπάρχει μεγαλύτερος σε ισχύ όγκος συναλλαγών, τότε και στη χώρα μας μπορεί να βλέπαμε αντίστοιχες αρνητικές τιμές.
Το «αγκάθι» των περικοπών
Την ίδια ώρα, οι περικοπές συνεχίζονται και σίγουρα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως δεν θα ήταν ένα φαινόμενο μερικών ημερών. Για σήμερα προβλέπεται πλεόνασμα 30GWh, επομένως θα δούμε νέο κύκλο περικοπών. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, εκτιμάται πως ως ένα βαθμό θα βοηθήσει στη μείωση των περικοπών η εφαρμογή των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης. Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, μπορεί για τους ΦΟΣΕ να επιφέρει αύξηση του κόστους εκπροσώπησης, όμως το όφελος, λόγω του περιορισμού των περικοπών θα είναι μεγάλο. Μια άλλη λύση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η αποθήκευση, όμως μέχρι τώρα φαίνεται πως εμπόδιο αποτελεί το γεγονός πως οι τράπεζες ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις.
Διαβάστε ακόμη