Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει μέχρι τέλος Μαρτίου η νομοθετική ρύθμιση- πακέτο, που θα εξειδικεύει τα ρυθμιστικά πλαίσια, τόσο για το βιομεθάνιο, το υδρογόνο, όσο και για την τεχνολογία Δέσμευσης και Αποθήκευσης του Διοξειδίου του Άνθρακα (Carbon Capture and Storage, CCS). Το draft με το τελικό κείμενο που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρίσκεται στις Βρυξέλες και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί πίσω με τις απαντήσεις, ενώ παράλληλα έχει δοθεί για σχολιασμό στην αγορά. Στόχος να προκύψει ο ρυθμιστικός χάρτης για την ανάπτυξη των τεχνολογιών, που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις που υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Τα σχετικά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιαστούν από τον επικεφαλής του ΥΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη.
Πιο συγκεκριμένα, για το υδρογόνο το ρυθμιστικό πλαίσιο θα εξειδικεύει τους όρους με βάση τους οποίους θα βγαίνουν οι άδειες των μονάδων, με σκοπό τη δημιουργία της νέας αγοράς ενώ θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν, τόσο την αδειοδοδότηση, όσο και την παραγωγή. Εκτιμάται πως το υδρογόνο θα κινητοποιήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας επενδύσεις, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο της ελληνικής κρατικής ενίσχυσης ύψους 111,7 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη στήριξη της Motor Oil για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για το έργο που εντάσσεται στη στρατηγική Blue Med, υπό την ομπρέλα της οποίας περιλαμβάνεται η δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου «TRIERES», με σημείο αναφοράς το Διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές στο πλαίσιο της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου.
Το σχέδιο ΥΠΕΝ για βιομεθάνιο και CCS
Το δεύτερο κομμάτι της νομοθετικής παρέμβασης του ΥΠΕΝ, αφορά το βιομεθάνιο, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο. Θα προβλέπει τη δυνατότητα έγχυσης του βιομεθανίου στο δίκτυο φυσικού αερίου. Δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα παραγωγής ρεύματος, καθώς θεωρείται μη αποδοτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως από τη μετατροπή περίπου 40 μονάδων βιοαερίου θα υπάρξουν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως θα προβλέπεται εν ευθέτω χρόνω η δυνατότητα λειτουργικής ενίσχυσης για τις μονάδες βιομεθανίου. Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα πηγές της αγοράς εκτιμούν πως αρχίζει και κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο στροφής επενδυτών προς τη λύση του BIOLNG, δηλαδή του ανανεώσιμου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τρεις ελληνικές εταιρείες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εκτιμάται πως είναι πιο συμφέρουσα λύση η εξαγωγή BIOLNG. Άλλωστε, εκτιμάται πως έχει μεγάλη προοπτική η μετάβαση στο LNG και στο BIOLNG τόσο στη ναυτιλία όσο και για χρήση του στη βιομηχανία, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη.
Τέλος σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία Δέσμευσης και Αποθήκευσης του Διοξειδίου του Άνθρακα (Carbon Capture and Storage, CCS) στόχος είναι δημιουργηθεί μια αγορά που θα κινητοποιήσει επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Μέσα από τη δημιουργία αυτής της αγοράς εκτιμάται πως θα υπάρξει σταθερή ροή CO2 από τις τσιμεντοβιομηχανίες και διυλιστήρια, που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία. Έτσι, στόχος είναι να αξιοποιηθούν εξαντλημένοι ταμιευτήρες. Τέτοια περίπτωση είναι του Πρίνου. Σύμφωνα με την Energean και τη θυγατρική της EnEarth, το έργο Prinos C02 Storage στην πλήρη ανάπτυξη του αναμένεται να παρέχει μέγιστη δυναμικότητα αποθήκευσης έως 3 εκατ. τόνους C02/έτος. Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο έργο έχει κατατεθεί αίτημα προς την ΕΔΕΥΕΠ για τη χορήγηση άδειας αποθήκευσης. Η Ελλάδα εκτιμάται πως μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου κινητοποιώντας σχετικές επενδύσεις, καθώς σχετικά έργα αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο στη Βόρεια Ευρώπη (Νορβηγία).
Διαβάστε ακόμη