Σχεδόν τα δύο τρίτα των μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών που κατασκευάζονται παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, όπου η αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συμπιέσει το μερίδιο παραγωγής του άνθρακα σε νέα χαμηλά επίπεδα, έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα κατασκευάζει 339 γιγαβάτ (GW) αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, ή το 64% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Global Energy Monitor (GEM). Αυτό είναι περισσότερο από οκταπλάσιο του αγωγού έργων των ΗΠΑ που κατέχουν τη δεύτερη θέση, με 40 GW.

Ο ρυθμός της Κίνας θέτει τον παγκόσμιο στόχο για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του 2030 «πολύ κοντά», ακόμη και χωρίς περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης, καλώντας την Κίνα να αυξήσει τους στόχους της στις δεσμεύσεις για το κλίμα προς τον ΟΗΕ το επόμενο έτος.

Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030 να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι αυτόν τον μήνα – έξι χρόνια νωρίτερα – δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η δεξαμενή σκέψης Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.

Η απορρόφηση της έκρηξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει μια πρόκληση για το δίκτυο της Κίνας με επίκεντρο τον άνθρακα και απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη των γραμμών μεταφοράς, δήλωσε ο αναλυτής της GEM Aiqun Yu.

Παρόλα αυτά, η νέα δυναμικότητα ώθησε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πρόσφατα, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Brief την Πέμπτη.

Η Κίνα παρήγαγε το 53% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα τον Μάιο, ένα χαμηλό ρεκόρ, ενώ ένα ρεκόρ 44% προήλθε από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, υποδεικνύοντας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να έχουν κορυφωθεί πέρυσι, αν η τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαγε ο Lauri Myllyvirta, ανώτερος συνεργάτης στο Asia Society Policy Institute.

Το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε από 60% τον Μάιο του 2023.

Η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε στο 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο και η αιολική στο 11%, καθώς η Κίνα πρόσθεσε μεγάλες ποσότητες νέας ισχύος. Η υδροηλεκτρική ενέργεια με 15%, η πυρηνική ενέργεια με 5% και η βιομάζα με 2% αποτελούσαν το υπόλοιπο της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα.

Η αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές οδήγησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών της Κίνας, να μειωθούν κατά 3,6% τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη