Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δανείζει πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός πακέτου χρηματοδότησης ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία ενός χερσαίου αιολικού πάρκου 102 μεγαβάτ (MW) στη Ρουμανία. Το αιολικό πάρκο Urleasca, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της ενεργειακής μετάβασης της Ρουμανίας, αναμένεται να παράγει 277 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως και να εξοικονομεί περίπου 115.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το έργο αναδεικνύει την υποστήριξη της Τράπεζας στις προσπάθειες της Ρουμανίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, οι οποίες όχι μόνο θα βελτιώσουν το περιβάλλον αλλά και θα διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αυξανόμενες φιλοδοξίες της Ρουμανίας στον τομέα αυτό βασίζονται στις δεσμεύσεις σε επίπεδο ΕΕ που θεσπίστηκαν στο σχέδιο Fit for 55 και στο σχέδιο REPowerEU για την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Το 2023, η Ρουμανία δεσμεύτηκε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική της κατανάλωση ενέργειας από 24,3% το 2019 σε ένα πιο φιλόδοξο 36,2% έως το 2030, προσθέτοντας 11,9 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.