Σε δημόσια διαβούλευση είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες για την εγκατάσταση και λειτουργία τριών πλωτών φωτοβολταϊκών έργων της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Ειδικότερα, πρόκειται για έναν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 120 MW στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, έναν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 42 MW στην Τεχνητή Λίμνη Στράτου επίσης στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και έναν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 103 MW στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου στην Π.Ε. Άρτας. Τα δύο πρώτα έργα θα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση για τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) μέχρι 16 Μαΐου, ενώ το τελευταίο στην Άρτα μέχρι 17 Μαΐου.

Σημειώνεται πως τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες, όπως και σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Βασικό τους πλεονέκτημα σε συνάρτηση με τα χερσαία είναι ότι δεν απαιτούν αγορά γης για την εγκατάστασή τους. Το κόστος, ωστόσο, της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι υψηλό, αν και μειούμενο διεθνώς, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας έργα. Στην περίπτωση των πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, το ηλιακό πάνελ αντί να τοποθετείται στην ξηρά, προσδένεται πάνω σε έναν πλωτήρα, ο οποίος συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο. Το νερό κάτω από τα πάνελ τα διατηρεί δροσερά, αυξάνοντας την απόδοση των έργων.

Οι επενδυτές σε Ελλάδα, και Ευρώπη, προτιμούν τα νερά των τεχνητών λιμνών από τις φυσικές ή τις θάλασσες για την εγκατάσταση της εν λόγω τεχνολογίας. Κατά την εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται η αλιευτική, ναυταθλητική και οικοτουριστική δραστηριότητα εντός των τεχνητών λιμνών και ταμιευτήρων και των παραλίμνιων ζωνών.