Η Σερβία αναπτύσσει δύο νέα φωτοβολταϊκά έργα σε αγροτικές περιοχές που συνδυάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τις γεωργικές δραστηριότητες. Και τα δύο έργα βρίσκονται κοντά στο Kikinda στη βόρεια Σερβία και υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Το μεγαλύτερο από τα δύο έργα, ο Ηλιακός Σταθμός Παραγωγής Delta, θα κατασκευαστεί σε 180 στρέμματα γεωργικής γης. Το έργο θα αποτελείται από τρία χωράφια με αγροβολταϊκά με συνολική ισχύ 88 MW. Τα φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν σε υπερυψωμένες χαλύβδινες κατασκευές, επιτρέποντας την εκτροφή προβάτων ή άλλων καλλιεργειών χαμηλής ανάπτυξης από κάτω. Επιπλέον, δίπλα στον υποσταθμό σχεδιάζεται μια μονάδα αποθήκευσης μπαταριών 18 MW. Το έργο αναπτύσσεται από ένα υποκατάστημα της κινεζικής εταιρείας Trina Solar στο Λουξεμβούργο.

Το δεύτερο έργο, ο Ηλιακός Σταθμός Brankov, σχεδιάζεται για μια μικρότερη έκταση 18 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 97% είναι γεωργική γη. Η χωρητικότητα του έργου θα περιοριστεί στα 9,99 MW για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόμοια με το πρώτο έργο, ο Ηλιακός Σταθμός Brankov θα χρησιμοποιεί επίσης υπερυψωμένους ηλιακούς panels για να επιτρέπει κάποια γεωργική δραστηριότητα από κάτω. Η ιδέα της αγροηλιακής ενέργειας θεωρείται τρόπος για τον μετριασμό πιθανών συγκρούσεων σχετικά με τη χρήση γης, καθώς επιτρέπει τόσο την παραγωγή ηλιακής ενέργειας όσο και την αγροτική παραγωγή στην ίδια έκταση. Το έργο αυτό αναπτύχθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Arhiplan.

Και τα δύο έργα έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν την παρεμβολή στις υπάρχουσες γεωργικές δραστηριότητες. Η δημόσια διαβούλευση για τα σχέδια διαρκεί έως τις 24 Μαΐου.