Οι ερευνητές προτείνουν μια νέα λύση για δύο από τις πιεστικές προκλήσεις της Αιγύπτου: την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και τη διατήρηση του πολύτιμου νερού. Η ιδέα τους περιλαμβάνει την εγκατάσταση τεράστιων πλωτών φωτοβολταϊκών στην επιφάνεια του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν (AHD), ενός από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες στον κόσμο.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, η μελέτη αναλύει σχολαστικά τα πιθανά οφέλη ενός πλωτού φωτοβολταϊκού συστήματος (FPV) στον ταμιευτήρα. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε πόση ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παράγει ένα τέτοιο σύστημα και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάτμιση του νερού για μια περίοδο 12 ετών (2005-2016).

Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες της Αιγύπτου είναι η σημαντική απώλεια νερού μέσω εξάτμισης από το AHD, μια κρίσιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη εκτιμά ότι η μέση ετήσια απώλεια ανέρχεται σε 11,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) κατά την εξεταζόμενη περίοδο, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν συστήματα FPV που καλύπτουν διαφορετικές περιοχές του ταμιευτήρα, από το τίποτα (που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα κατάσταση) έως το εντυπωσιακό 90% της επιφάνειάς του. Τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι ακόμη και μια κάλυψη 10% από πάνελ FPV θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντική ποσότητα νερού, συνολικά 7,2 BCM σε 12 χρόνια. Όσο αυξάνεται η κάλυψη, τόσο αυξάνεται και η εξοικονόμηση νερού. Μια κάλυψη 45% θα μπορούσε να εξοικονομήσει 33,7 BCM, και μια αξιοσημείωτη μέγιστη εξοικονόμηση νερού 70,4 BCM θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάλυψη 90%. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 50% μείωση των απωλειών εξάτμισης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους υδάτινους πόρους της Αιγύπτου.

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος FPV. Με 90% κάλυψη του ταμιευτήρα, η μέγιστη ετήσια απόδοση θα μπορούσε να φθάσει τις 1,431 TWh, γεγονός που αποτελεί σημαντική συμβολή στις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου.

Πέρα από τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ερευνητές διερεύνησαν τρόπους αξιοποίησης του νερού που εξοικονομείται μέσω της μειωμένης εξάτμισης. Πρότειναν τρία σενάρια:

  • Το εξοικονομημένο νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στον υφιστάμενο υδροηλεκτρικό σταθμό του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν.
  • Το νερό θα μπορούσε να κατευθυνθεί για να γεμίσει τις λίμνες Toshka, μια μεγάλη κοιλότητα που βρίσκεται νοτιοδυτικά του ταμιευτήρα.
  • Το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση γεωργικών αγρών στην περιοχή της Νέας Κοιλάδας.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η χρήση του εξοικονομημένου νερού για άρδευση προσφέρει τα περισσότερα οφέλη, παρέχοντας δυνητικά έως και 8 BCM νερού ετησίως για τη γεωργία.

Συνολικά, η μελέτη παρουσιάζει ένα πειστικό επιχείρημα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στον ταμιευτήρα του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα για την Αίγυπτο, μειώνοντας σημαντικά την εξάτμιση του νερού, παράγοντας σημαντική καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και παρέχοντας πρόσθετο νερό για άρδευση ή άλλες κρίσιμες χρήσεις. Αντιμετωπίζοντας τόσο τις προκλήσεις της ενεργειακής όσο και της υδατικής ασφάλειας, η λύση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Αίγυπτο.