Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ιαπωνίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αυξήσουν την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών το 2024, αφού κατέγραψαν αύξηση 12,4% στην παραγωγή καθαρής ενέργειας κατά τους δύο πρώτους μήνες από την ίδια περίοδο του 2023, αναφέρει το Reuters.

Η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ανήλθε συνολικά σε 52,67 τεραβατώρες (TWh) σύμφωνα με την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Ember, το υψηλότερο για την περίοδο αυτή εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι ιαπωνικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν επίσης την παραγωγή με βάση τα ορυκτά καύσιμα κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές πηγές ενέργειας παρείχαν το 31,6% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2024, από μερίδιο 28% την ίδια στιγμή το 2023.

Με τις περιόδους αιχμής της ηλιακής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της Ιαπωνίας να βρίσκονται ακόμη μπροστά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι σε θέση να αυξήσουν δυνητικά την παραγωγή καθαρής ενέργειας ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, πιθανότατα στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η χώρα περιέκοψε την πυρηνική παραγωγή στον απόηχο του ατυχήματος της Φουκουσίμα το 2011.

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, η ηλιακή ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας στην Ιαπωνία, παράγοντας λίγο περισσότερο από 14 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες (13,3 TWh), τα υδροηλεκτρικά φράγματα (10 TWh) και τα εργοστάσια βιοενέργειας (9,5 TWh) ήταν οι επόμενες μεγαλύτερες καθαρές πηγές, ακολουθούμενες από τα αιολικά πάρκα (4 TWh), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Όλες οι πηγές καθαρής παραγωγής σημείωσαν αύξηση κατά την ίδια περίοδο το 2023, με τις πυρηνικές, υδροηλεκτρικές και βιοενεργειακές πηγές να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Κατά την ίδια περίοδο, η παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο συρρικνώθηκε κατά 2,3% και 5,5% αντίστοιχα.

Τα επίπεδα καθαρής παραγωγής αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς η ηλιακή παραγωγή αυξάνεται στο ετήσιο μέγιστο και τα υδροηλεκτρικά φράγματα λαμβάνουν τα μεγαλύτερα μηνιαία σύνολα βροχής κατά τη διάρκεια του ιαπωνικού καλοκαιριού.