Η Αίγυπτος μπορεί να αναδειχθεί σε «υπερδύναμη παραγωγής ενέργειας» με δυνατότητα να επιτύχει πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας 76 GW ανά ώρα και να καταστεί κόμβος ΑΠΕ στην περιοχή, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Κύπρου για τις δυνατότητες Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μέχρι το 2050. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment.

Όπως μετέδωσε το Philenews, το 89% της προβλεπόμενης ζήτησης ενέργειας στην περιοχή, μέχρι το 2050, θα μπορούσε να καλυφθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Το δυναμικό αιολικής ενέργειας είναι γενικά χαμηλό, με περιορισμένες μόνο περιοχές που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια ταχύτητας ανέμου. Χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος, έχουν μόνο 2-6 τοποθεσίες δικτύου που πληρούν τα καθορισμένα πρότυπα. Αντίθετα η Ελλάδα, το Ομάν, και η Υεμένη έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες για εκμετάλλευση υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας.

Η ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ των πηγών αιολικής και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται στην Κύπρο, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ολική παραγωγή σε δύο σημεία καμπής, δηλαδή όταν η παραγωγή αιολικής ενέργειας αρχίσει να μειώνεται και πριν η ηλιακή ακτινοβολία αρχίζει να αυξάνεται, και αντίστροφα. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για βραχυπρόθεσμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο επτά χώρες της περιοχές μπορούν να γίνουν καθαροί εξαγωγείς ενέργειας μέχρι το 2050.