Η Renx Albania, θυγατρική της RenX Italia, κατέθεσε αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου Pogradec ισχύος 120 MW. Η κατασκευάστρια εταιρεία προετοιμάζει έργα αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,3 GW στην Αλβανία, 334 MW στη Βόρεια Μακεδονία και 2,4 GW στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η Αλβανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αναπτύσσεται. Αποτελεί τον κύριο πυλώνα διαφοροποίησης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης Karavasta πέρυσι, με ισχύ αιχμής 140 MW, αύξησε το σύνολο στα 163 MW.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν ακόμη ανεμογεννήτριες στη χώρα. Η κυβέρνηση χορήγησε στήριξη για έργα συνολικής ισχύος 222,5 MW τον Ιούλιο στην πρώτη δημοπρασία για την τεχνολογία αυτή.

Η RenX Italia, που ιδρύθηκε το 2021, δεν ήταν μεταξύ των νικητών, αλλά σχεδιάζει συνολικά 1,3 GW στην Αλβανία. Κατέχει το 70% της Renx Albania. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας για την κατασκευή αιολικού πάρκου με την ονομασία Pogradec, ισχύος 120 MW.

Η τοποθεσία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, κοντά στην Κορυτσά, και το έργο δεν έχει λάβει καμία επιδότηση. Ο εργολάβος είναι εγγεγραμμένος στη Βιτσέντζα της Ιταλίας, αλλά διευθύνει τις δραστηριότητές του από το Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η RenX Italia έχει πάνω από 7 GW στην προετοιμασία έργων της. Το χαρτοφυλάκιο αιολικής ενέργειας περιλαμβάνει 334 MW στη Βόρεια Μακεδονία και 2,4 GW στη Ρουμανία, όπου αναπτύσσει επίσης 130 MW φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από την Clear Energy και τον όμιλο Syma, δραστηριοποιείται επίσης στη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Στην Αλβανία, η κοινοπραξία έλαβε προκαταρκτικές γνωμοδοτήσεις από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (OST) σχετικά με τις προτεινόμενες συνδέσεις δικτύου για πέντε έργα, συμπεριλαμβανομένου του Pogradec: Devoll (450 MW), Korça (190 MW), Erseka (200 MW) και Pogradec2 (280 MW).