Οι αρχές της Ολλανδίας διέθεσαν 100 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης μπαταριών με φωτοβολταϊκά έργα για το επόμενο έτος, καθώς η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται με την έλλειψη ευελιξίας ισχύος και τους περιορισμούς του δικτύου, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Ο απερχόμενος υπουργός για την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, ανακοίνωσε το πακέτο επιδοτήσεων ως μέρος του «Πολυετούς προγράμματος Climate Fund 2025» της χώρας, κατά την παρουσίαση του εαρινού μνημονίου 2024 αυτή την εβδομάδα. Περιέχει έργα που η κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2025 και να λήξει το 2034.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός προγράμματος επιδοτήσεων ύψους 416 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πέρυσι. Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διαθέσει τα κονδύλια από το πακέτο μέτρων για το κλίμα που εκδόθηκε το 2022, με τις επιδοτήσεις να διευκολύνουν την ανάπτυξη 160 MW έως 330 MW αποθήκευσης μπαταριών.

Σε μια άλλη κίνηση για την άμβλυνση της συμφόρησης, ο ολλανδικός διαχειριστής δικτύου TenneT πρότεινε μια νέα μορφή σύμβασης με χαμηλότερα ποσοστά μεταφοράς για μπαταρίες και άλλη ευέλικτη δυναμικότητα, με πιθανές εκπτώσεις έως και 65%.

Αυτό θα διευκόλυνε τη σύνδεση των μπαταριών στο ολλανδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, οι φορείς εκμετάλλευσης των μπαταριών θα κληθούν να βοηθήσουν τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου να περιορίσει τη συμφόρηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, φορτίζοντας και εκφορτίζοντας όταν χρειάζεται.

Ο νέος συντελεστής αναμένεται την άνοιξη. Σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η TenneT, η εισαγωγή της έκπτωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε 2 GW έως 5 GW νέας ισχύος μπαταριών το 2030.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, πάνω από το 25% των στεγών στην Ολλανδία διαθέτουν φωτοβολταϊκά, αντιπροσωπεύοντας τη μερίδα του λέοντος του ηλιακού στόλου της χώρας που ξεπερνά τα 20 GW. Από τον Ιούνιο του 2022, η χώρα είχε σωρευτική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ 16,5 GW, με 3.803 MW να προστίθενται το 2021 και 3.882 MW να αναπτύσσονται το 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, CBS.

Τον Φεβρουάριο του 2024, μετά από ένα χρόνο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, το ολλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το σύστημα net-metering της χώρας. Η σταδιακή κατάργηση του προγράμματος σχεδιάστηκε για να στηρίξει την αγορά κατανεμημένης αποθήκευσης της χώρας.